Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния Дорел Къпрар подписаха обща декларация за сътрудничество
21/05/2018
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар подписаха обща декларация за сътрудничество. Това стана по време на съвместно заседание на народните представители от двете комисии, което се проведе в сградата на румънския парламент в Букурещ.

Българските депутати са на работно посещение в северната ни съседка по покана на председателя Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар.

Декларацията предвижда да се установи постоянен работещ механизъм между двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното сътрудничество, което ще увеличи институционалната ефективност и ще подпомогне всяка бъдеща обща инициатива. Двете страни се споразумяха да използват възможностите, които имат в рамките на ротационното председателство на ЕС за засилване на диалога с националните парламенти, за да се ускори решението за разширяване на Шенгенското пространство.

В документа се казва още, че в контекста на ротационното председателство на Съвета на ЕС, като част от съответната Тройка, страните заедно ще допринесат за ефективната интеграция на страните от Западните Балкани в архитектурата на сигурност на ЕС и за засилване на сътрудничеството им с европейските и евроатлантическите партньори.

С декларацията двете страни се споразумяват да комбинират механизми на парламентарна дипломация с цел да призоват заинтересованите европейски страни, в съответствие с правната рамка на ЕС, да вземат решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини