Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин
21/05/2018
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов проведе работна среща днес с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин. Цветанов и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание са на посещение в Румъния по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в северната ни съседка.

На срещата присъстваха още Кътълин Некула - генерален директор на отдела за международни връзки, Себастиан Кукос - главен инспектор на румънската жандармерия, Леонард Медрега - главен инспектор по миграция, Флориан Драгнеа - зам.-главен инспектор на румънската полиция и заместник-директорът на Гранична полиция Адриан Попеску.

„За България и Румъния това е първият път, в който поемат председателството на Съвета на ЕС. Готови сме да ви предадем своя опит и да ви помагаме“, подчерта Цветан Цветанов. Той увери румънските си колеги, че могат да разчитат на България и за регионалните си инициативи по време на председателството им. „На разположение сме да ви съдействаме за предстоящото ви домакинство на Залцбургския форум през юни тази година“, каза още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
По думите на Цветан Цветанов двете страни могат да си сътрудничат с цел увеличаване на капацитета, а през следващия програмен период биха могли заедно да кандидатстват с проекти, свързани с охрана на външната граница. „България и Румъния отдавна вече не се състезават, а работят заедно за общото си присъединяване към Шенгенското пространство“, категоричен бе той. Цветанов допълни, че  регионът е изключително важен за сигурността на Европа, особено в контекста на завръщащите се бойци на ИДИЛ.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини