Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложба, посветена на големия български поет и революционер Христо Ботев, откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева
22/05/2018

Изложба, посветена на големия български поет и революционер Христо Ботев, откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Експозицията съдържа картини от фонда на Художествена галерия „Иван Фунев” – Враца и представя едни от най-бележитите произведения на съвременното ни изкуство, които отразяват историческите борби на българския народ за национално освобождение.

Има личности, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност, и Христо Ботев е един от тях, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева и допълни, че изложбата е посветена на един от най-големите български национални герои, превърнал се в мяра на човешко достойнство. По думите й представените творби въздействат по особен и различен начин със своя силен патриотичен и емоционален заряд, отразен в произведенията на поколения български художници. Творбата „Първият брой на Будилник“ на Добри Добрев показва силата на Христо Ботев като публицист, а „И ний сме дали нещо на света“ на Йоан Левиев, представя Ботев сред известни световни имена на литературата и революцията, подчерта председателят на парламента.

Председателят на Общонародна фондация „Христо Ботйов” Боян Ботйов отбеляза, че картините са образци на изобразителното изкуство, в които всеки българин може да открие истинския Ботев. Произведенията пресъздават неговата дълбока душевност и гениалност като творец и борец за национална свобода, заяви  Боян Ботйов.

Сред картините, включени в експозицията, са още „Ботево евангелие“ на Пламен Вълчев, „Притча“ на Вълчан Петров,  „Христо Ботев и Васил Левски във ветрената мелница“ на Никола Вълчев, „Символ верую Галац 1876 г.“ на Сюлейман Сеферов, „Лобната скала“ на проф. Александър Поплилов и други.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини