Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на откриването на 72-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица”
27/05/2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри 72-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица”. Той започна от Ботев парк в Козлодуй.

Походът по Ботевите стъпки не е обикновен поход – това е открит урок по патриотизъм, по любов към отечеството, заяви Цвета Караянчева пред стотиците походници, които утре тръгват на Националния туристически поход.

Председателят на парламента е почетен патрон на 72-рия Национален туристически поход. В словото си при официалното му откриване тя отбеляза, че всички участници в похода трябва да са горди и с високо вдигнати глави, защото са потомци на велик народ, защото свободата не ни е подарена, а е спечелена с всяка капка кръв на българските герои.

Цвета Караянчева заяви, че вече 142 години българският народ се прекланя пред подвига на Ботев и неговите четници. Тя припомни, че от слезлите от кораба "Радецки" на козлодуйския бряг 194 млади мъже само 76 доживяват Освобождението.
Тя се подчерта пред участниците в похода, че утре, когато тръгнат по стъпките на Ботевите четници, ще усетят онзи дух, онзи пламък, който ги е накарал да дадат живота си за България. И така Ботев да остане завинаги знаме, завинаги символ на свободна България, допълни Цвета Караянчева.

На палубата на Националния музей-параход „Радецки” председателят на парламента наблюдава възстановка на превземането на парахода от Ботев и неговите съратници, която продължи и на Козлодуйския бряг.

След това председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържествената заря-проверка пред паметника на Ботев в Козлодуй.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини