Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цвета Караянчева на фестивала „Бъдеще с традиции“: В Кърджали тупти сърцето на Родопите
17/09/2018
Под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от 14 до 16 септември в Кърджали се проведе петото издание на Фестивала „Бъдеще с традиции 2018“. Събитието се организира по инициатива на областния управител Никола Чанев с подкрепата на Министерството на туризма, а целта е да се популяризират Източните Родопи като туристическа дестинация с уникален бит, фолклор, традиции и кулинарно многообразие. 

Фестивалът бе открит с великолепния концерт-спектакъл на Виктор Калев „Грамофонът“, а гвоздеят на програмата бе най-дългото хоро на моста, което Цвета Караянчева поведе с националния трибагреник в ръка. Хорото измина над 2 км по моста над р. Арда начело с прочутия родопски оркестър „101 каба-гайди“ и финишира в Градската градина на Кърджали, където участниците във фестивала се насладиха на богата фолклорна програма, изложение на над 300 домашно приготвени баници, алея на занаятите, демонстрация на плетачни техники, уроци по народни танци, етнографска експозиция и мн. др.

„Тук днес тупти сърцето на Родопите“, каза Цвета Караянчева по време на официалното откриване. „Горда съм да съм патрон на фестивала и като председател на Народното събрание, и като кърджалийка. Този фестивал е празник на хубостта, на багрите и традициите и няма как да не се гордея, че съхраняваме завещаното от дедите ни. Надявам се да пребъде във времето, да изпълва душите ни с радост и занапред да ни зарежда с усмивки, с положителна енергия и красота“, приветства хората председателят на парламента. Баниците на фестивала „Бъдеще с традиции 2018“ бяха разпродадени на символична цена от 1 лев с благотворителна цел, а събраните над 4000 лева ще бъдат предоставени на фондация „Искам бебе“. Гости на фестивала бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, депутатът Маноил Манев, кметовете на общините Ивайловград и Златоград – Диана Овчарова и Мирослав Янчев. Фестивалът бе закрит в неделя в двора на Регионалния исторически музей с детски фолклорен концерт, изложба, урок по краезнание и игри с приказните герои на писателката Маргарита Павлова.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини