Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов се срещна с главния прокурор на Бавария Рейнард Рьотле
19/09/2018

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред  и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна днес в Народното събрание с главния прокурор на Бавария Рейнард Рьотле. На разговора присъстваха и старши прокурорите Клаус Рухланд и Йоахим Етенхофер, както и заместник-главният прокурор на България Ася Петрова. Немската делегация е на тридневно работно посещение у нас.

„Ние винаги сме възприемали Бавария като наш партньор и за нас е много важно това партньорство във всички области да продължи“, заяви Цветан Цветанов. Той изтъкна, че още от времето, през което е бил вътрешен министър, кадри на министерството са били пращани на обучения в Бавария, което е допринесло изключително много за изграждането на техния капацитет.

Цветан Цветанов сподели с гостите от Бавария, че, след като Бойко Борисов е станал премиер, са били създадени специализирани съдилища и специализирана прокуратура. „По-късно направихме и законови промени, с които разширихме техните правомощия и те вече имат възможност да разследват корупция по високите етажи на властта“, добави още той. „Предстои второто четене на Закона за киберсигурността и на Закона за защита на личните данни. Всяка една промяна, която сме правили в НК, е съгласувана с българската прокуратура и с представителите на съдебната власт, а те от своя страна винаги са присъствали на дебатите в българския парламент, съпътстващи приемането на законодателството“, посочи председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. „Бе създадена и Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ),  която е правоприемник на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)“, каза още той.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред подчерта, че от първия мандат на правителството на Бойко Борисов има ясна воля за борба с организираната престъпност, контрабандата и корупцията. „Заедно с прокуратурата имахме знакови дела срещу групи за отвличания и поръчкови убийства, които приключиха с доживотни присъди без право на замяна. Много голяма заслуга тогава имаше и сегашният зам.-главен прокурор Ася Петрова“, отбеляза той.

Цветан Цветанов коментира, че, за да се реализират всички цели на държавата в правораздавателната и правоохранителната система, е нужна политическа стабилност. „Сериозно изпитание за всички нас е ИДИЛ. Според данните на Европол доброволните бойци на ИДИЛ от ЕС са 5000. За да се справим с тази опасност е необходима сериозна координация между службите“, обясни той. По думите на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ЕС трябва да продължи да ползва Великобритания като един от основните доставчици на оперативна информация дори след Брекзит.

„За да се пребори корупцията е необходимо всички структури да работят в тясно сътрудничество. Без добрата законодателна основа обаче борбата с корупцията и организираната престъпност няма как да се спечели“, обясни на свой ред главният прокурор на Бавария Рейнард Рьотле. Той се съгласи с думите на Цветан Цветанов, че в борбата с тероризма ключов е обменът на информация. „Напълно съм съгласен с Вас, че след излизането на Великобритания не трябва да губим нашите добри контакти с тях“, категоричен бе Рейнард Рьотле.

В края на разговора Цветан Цветанов подари на Рьотле почетен плакет с логото на Българското председателство на Съвета на ЕС и на Народното събрание. От своя страна главният прокурор на Бавария подари на Цветанов порцеланов лъв – символ на Бавария.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини