Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието и културата трябва да се развива със същите темпове както икономическото и политическото, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в Бакинския славянски университет
20/09/2018

Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието и културата трябва да се развива със същите темпове както икономическото и политическото, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в публична лекция пред преподаватели и студенти от Бакинския славянски университет. Председателят на българския парламент отбеляза огромния принос на университета и на неговия ректор проф. Нурлана Алиева за това българският език и култура да намират все по-широка аудитория и популярност в Азербайджан.

Общи са желанието и стремежът на България и Азербайджан да превърнем географските преимущества на нашите две страни, да бъдем на кръстопътя между Азия и Европа, във възможности за задълбочаване на двустранните връзки в областта на търговията, енергетиката, транспорта, подчерта Цвета Караянчева. Тя добави, че това ще допринесе за икономическото развитие и просперитета на двете страни.

Председателят на Народното събрание подчерта, че българските политици ще се стремят да работят за създаване на необходимите условия нашите два народа и младите хора да се сближават все повече, да опознават културата, традициите, природата, забележителностите, с които България и Азербайджан могат да се гордеят.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше посрещната в Бакинския славянски университет с българска народна песен и хоро. Цвета Караянчева беше приветствана от ректора на Бакинския славянски университет проф. Нурлана Алиева.

На срещите в университета председателят на Народното събрание подчерта , че има активно сътрудничество и множество установени директни контакти между български и азербайджански висши училища. Цвета Караянчева изрази увереност, че съгласуваният меморандум за разбирателство в областта на образованието между министерствата на образованието на България и Азербайджан ще допринесе за интензифициране на сътрудничеството в тази област.

Ректорът на Бакинския славянски университет проф. Нурлана Алиева посочи, че от създаването си през далечната 1946 г. до днес, ръководеното от нея висше училище, непрекъснато обогатява и разширява обема от изучавани дисциплини. Част от това е и взетото през 1996 г. решение в университета да се въведе изучаването на други славянски езици, подчерта тя и добави, че днес в Бакинския славянски университет функционират седем факултета и 25 катедри, като освен славянски езици (руски, български, чешки, полски, украински), студентите имат възможност да изучават и други езици (английски, немски, френски, турски, гръцки), а също така и азербайджански език и литература, международни отношения, журналистика и др.

Българската парламентарна делегация, която е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на Азербайджан, посети и Центъра за български език и култура към Бакинския славянски университет. Той е открит през 2004 г. и работи за развитие на културните връзки между Азербайджан и България, за сближаване на младите хора от двете страни и за усъвършенстване на учебния процес по българистика.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на председател, заместник-председател и членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства

    Последни новини