Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред парламента на Азербайджан
21/09/2018

България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан, включително постигането на ново Всеобхватно споразумение между тях, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред парламента на Азербайджан. Председателят на българския парламент участва в Баку в тържествено заседание на Азербайджанския парламент, посветено на 100-годишнината от неговото основаване. Цвета Караянчева беше първият председател на чуждестранен парламент, който получи думата за изказване по време на официалната церемония.

България цени високо ролята на Азербайджан за повишаване на енергийната сигурност на ЕС и в частност на България чрез диверсификация на маршрутите и източниците за доставка на газ, подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че между България и Азербайджан съществуват широки перспективи за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката, транспорта, селското стопанство и търговско-икономическия обмен.

Азербайджан продължава да се развива като модерна държава с парламентаризъм и мултикултурализъм, с ясна визия за бъдещето на своите граждани, посочи председателят на българския парламент. Цвета Караянчева добави, че България цени високо отличните отношения и ползотворното сътрудничество, установени с Азербайджан. Приветстваме развитието на парламентарното сътрудничество като част от активния политически диалог между нашите две страни, протичащ в атмосфера на взаимно уважение и добронамереност, подчерта тя.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини