Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм
21/09/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм. Двамата разговаряха в Азербайджан, където са гости на тържествените чествания по повод 100-годишнината на парламента на страната.

По време на разговора Цвета Караянчева поздрави Бинали Йълдъръм за избирането му за председател на Турския Меджлис и го покани да посети официално България. Председателят на турския парламент също отправи покана към българския си колега да направи визита в Турция.

По време на разговора двамата се обединиха около извода, че България и Турция на практика показват как се пази границата на Европейския съюз и подчертаха нуждата изпълнението на споразумението ЕС – Турция да продължи.

Цвета Караянчева благодари на Бинали Йълдъръм за качественото опазване на границата и отбеляза, че вече продължителен период е налице почти нулев мигрантски натиск.

Председателите на двата парламента оцениха високо и проведената лидерска среща ЕС – Турция във Варна по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Те отбелязаха, че двустранният диалог между двете страни е на много добро ниво и се развива възходящо.

Двамата дадоха висока оценка на сътрудничеството между парламентите на двете страни като важен елемент от развитието на отношенията между България и Турция. Цвета Караянчева и Бинали Йълдъръм изразиха готовност да работят за задълбочаване на парламентарните контакти между България и Турция.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини