Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Днес празнуваме 110 години от онзи исторически факт, който възвести на Европа, че българският народ обявява своята независимост и застава в семейството на цивилизованите народи, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в словото си на тържествената заря-проверка във Велико Търново
22/09/2018
Днес празнуваме 110 години от онзи исторически факт, който възвести на Европа, че българският народ обявява своята независимост и застава в семейството на цивилизованите народи, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в словото си на тържествената заря-проверка във Велико Търново, посветена на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Председателят на парламента и народни представители присъстваха на честванията на площад „Цар Асен І” пред пред крепостта "Царевец". Цвета Караянчева прие почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява българската независимост.

Независимостта на България беше блян на възрожденците за освобождение на Отечеството, която възвести, че българският народ се обединява, обявява своята независимост и застава в семейството на цивилизованите народи, отбеляза председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева подчерта, че на картата на Европа изниква нова държава, но не разкъсана от великите сили, а единна. В такива дни си спомняме думите на Ботев, който казва, че българският народ може сам да гради бъднините си, той е този който е потомък на онези герои и мъченици от Априлската епопея, които избраха куршума пред хляба, допълни председателят на парламента.

Днес говорим за национално обединение, за балканска солидарност, за защитени европейски граници, но в основата на всичко е българският народ, който иска свобода, справедливост и спокойствие, и ние – като политици и като граждани, сме длъжни да му го дадем, добави още Цвета Караянчева.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини