Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Членството на страните от Западните Балкани в ЕС няма алтернатива, то е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа, заяви заместник-председателят на парламента Явор Нотев пред участниците в конференция, организирана от Народното събрание и Европейския парламент
05/10/2018

Членството на страните от Западните Балкани в ЕС няма алтернатива, то е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който откри Интерпарламентарната конференция „Трансформирането на региона на Западните Балкани – парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС”. Форумът е организиран от Народното събрание и Европейския парламент и в него участват евродепутати, народни представители от страните-членки, от държавите от Западните Балкани, представители на неправителствени организации и експерти.

Вашето присъствие днес тук е убедително послание за приемственост в общите усилия на парламентите за подкрепа на европейскатa перспектива на Западните Балкани, обърна се Явор Нотев към парламентаристите. То е знак за споделени ценности и за обща воля, че пътят напред може да бъде извървян заедно, подчерта той.

България няма да пожали усилия по приоритета за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, заяви заместник-председателят на Народното събрание. Той посочи, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС страната ни е постигнала своята цел – да постави трайно Западните Балкани в европейския дневен ред. Имаме енергията за продължаващи усилия и ангажимент към тази кауза, декларира Явор Нотев. Вярвам, че фокусът върху Западните Балкани не само ще се запази при председателствата на Австрия, Румъния и Хърватия, но и  ще се постига все по-осезаем напредък, добави той.

Днешната конференция е потвърждение на ангажиментите на България и на Европейския парламент, че основен приоритет във външната политика е европейската интеграция на страните от Западните Балкани, отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в приветствието си към участниците във форума. Без тяхното членство европейският проект няма как да бъде цялостно завършен, подчерта тя. Екатерина Захариева посочи, че основният мотив и двигател за истинско помирение, свързаност, реформи в нашия регион, е европейската перспектива. Без подкрепата на партиите, на националните парламенти и на Европейския парламент няма как да се случи нито една реформа, допълни тя.

Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова отбеляза, че на срещата в София ЕС – Западни Балкани и на форумите в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство на ЕС 28-те държави-членки са дали подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Ще продължим да работим в полза на разширяването на ЕС към региона на Западните Балкани и Народното събрание е готово да окаже експертна подкрепа и помощ, обърна се тя към присъстващите парламентаристи от страните от Западните Балкани.  В изказването си Джема Грозданова подчерта, че България отдава особено значение на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Това според нас е водещ политически формат на регионално сътрудничество и добросъседски отношения, добави тя.

Председателят на Комисията по външни работи на Националния съвет на Австрия Андреас Шидер посочи, че процесът на асоцииране, който се провежда в последните 15 години, дава резултати за сигурността и мира в региона на Западните Балкани. Перспективата тези страни да станат членове на ЕС се оказва силен мотив за реформи, а европейската интеграция е единственият инструмент за преодоляване на резултатите от миналото в този регион, смята той. Австрия подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани, но процесът зависи от усилията на всяка страна, защото тяхна е отговорността за реформиране на институциите, подчерта Андреас Шидер.

Председателят на Комисията по външна политика на Сената на Румъния Кристиян-Сорин Думитреску отбеляза, че времето, в което България, Австрия и Румъния са страни-председатели на Съвета на ЕС, е особено важен период за Балканите. Румъния подкрепя разширението на Съюза и смятаме, че то е двигател за по-стабилен и обединен съюз, който се опира на нашите общи икономически и политически връзки, както и на общия ни стремеж за гарантиране на сигурността, подчерта той. За Румъния това предоставя възможност за стабилно бъдеще и използването на трансформиращата сила на разширението за региона, добави Кристиян-Сорин Думитреску.

Евродепутатът Едуард Кукан посочи, че Българя не е криела своите амбиции да направи много неща за Западните Балкани по време на своето председателство и го е направила. Всички знаем, че Австрия има отлични експертни познания и опит в региона, затова имаме реалистични очаквания, че и те ще направят всичко възможно, което се отнася и до Румъния, подчерта той. Нека използваме това добро съчетание, за да помогнем на този процес, който е добър не само за региона, но и за целия европейски континент, призова Едуард Кукан.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини