Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Следващите месеци ще са особено важни за ускоряване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, заяви заместник-председателят на Европейския парламент Ливия Ярока на интерпарламентарна конференция в София
05/10/2018

Следващите месеци ще са особено важни за ускоряване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Тази година Западните Балкани са приоритет в дневния ред и имаме много възможности да осъществим промените, заяви заместник-председателят на Европейския парламент Ливия Ярока. Тя направи изказване пред участниците в Интерпарламентарната конференция

„Трансформирането на региона на Западните Балкани – парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС”.

Страните от Западните Балкани могат да дадат много на Европа що се отнася до солидарност, мирно съвместно съжителство и добруване, подчерта Ливия Ярока. Тя изрази увереност, че в следващите години страните от този район ще дадат своя принос за решаване на редица въпроси, които стоят пред ЕС.

ЕС се нужда е от вас повече, отколкото вие от него, заяви заместник-председателят на Европейския парламент. Няма нужда да бъдете песимисти, до май имаме много работа, Европейският парламент подкрепя вашата кауза и вашето мнение за необходимост от ускоряване на процедурите, обърна се тя към парламентаристите от страните от Западните Балкани. Работете с ЕП и ЕК, използвайте европейските фондове и конкретно Стратегията за приобщаване на ромите, по която има отделени средства специално за вашите страни, добави Ливия Ярока.

В дискусията по темата „Трансформиращият ефект върху региона на процеса на присъединяване към ЕС – предизвикателства и постижения“ мнения представиха евродепутатът Жули Уард и заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Петър Петров. Изказвания направиха представители на неправителствени организации от Прищина, Скопие, Тирана, Белград, Подгорица и Сараево.

Във форума, организиран от Народното събрание и Европейския парламент, участваха депутати от Европейския парламент и парламентите на страните от Западните Балкани, както и заинтересовани представители от националните парламенти на държави-членки на ЕС.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини