Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с министъра на външните работи на Тунис Кхемайес Джхинауи
05/10/2018

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с министъра на външните работи на Тунис Кхемайес Джхинауи.

Приветстваме това първо посещение на тунизийски външен министър от повече от 20 години, отбеляза Джема Грозданова. Тя изрази надежда в бъдеще да има нови възможности за подобни срещи и за развитие на двустранното сътрудничество.

На разговора беше отбелязано, че отношенията между двете страни традиционно са добри и приятелски. Беше подчертано значението на посещенията в Тунис на министъра на външните работи Николай Младенов през 2011 г. и на министър-председателя Бойко Борисов през 2012 г.

Министър Джхинауи благодари за възможността да се срещне с председателя на парламентарната външна комисия и посочи, че се надява  отношенията между двете страни да се задълбочават. Той припомни, че  в парламента на Тунис има група за приятелство с България.  На срещата гостът отбеляза, че страната му се стреми да постигне по-голям икономически растеж и да се осигурят повече  работни места за младите хора.

Джема Грозданова подчерта, че за България е от изключително значение да бъде отворена дипломатическа мисия на Тунизийската република в София. Това е много важно за сближаване на позициите ни по редица въпроси, включително такива, с които България може да помогне на Тунис в отношенията на страната с ЕС, допълни тя.

Министър Джхинауи отбеляза, че в Тунис има политически консенсус по въпроса за сближаване с ЕС. Той допълни, че страната иска  такъв тип помощ от ЕС, какъвто са получили странате от Източна Европа в процеса на тяхната демократизация.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини