Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Спокойствието на Балканите е спокойствие за Европа
08/10/2018

Спокойствието на Балканите е спокойствие за Европа, ето защо европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще остане водещ приоритет за външната политика на България. Черна гора е добър пример за държавите от региона с усилията си да продължи своя път на европейска интеграция. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Подгорица.

Пред своя колега от Черна гора Цвета Караянчева отбеляза, че 2025 г. е амбициозна, но изпълнима дата за присъединяване на Черна гора към ЕС. По думите й, за да се случи това, са нужни решителни реформи в ключови области на политическия, икономически и обществен живот. Тя увери Иван Брайович, че България ще продължи да оказва съдействие на Черно гора в преговорния процес за присъединяване към ЕС, включително чрез експертна помощ от страна на българското Народно събрание в областта на хармонизирането на черногорското законодателство с европейското. „В лицето на България Черна гора има своето силно лоби в ЕС“, категорична бе Караянчева.

Като доказателство за неотменния и дългосрочен ангажимент, който има България към европейската интеграция на Западните Балкани, председателят на Народното събрание изтъкна Декларацията от София за Западните Балкани. Тя бе приета по време на срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

На свой ред председателят на парламента на Черна гора Иван Брайович благодари на Караянчева за помощта, която България оказва на страната по пътя й към ЕС. „Оценяваме високо, че България върна темата за европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европа. Уверен съм, че заедно можем да запазим фокуса върху темата за разширяването на ЕС със страните от региона", каза председателят Брайович.

„Членството на Черна гора в НАТО е отличен капитал по пътя й към ЕС и е успех за целия регион, защото допринася за сигурността и стабилността му“, заяви председателят на българския парламент.
Цвета Караянчева препотвърди пред своя колега ангажимента на страната ни към реализацията на проектите за свързване на транспортните коридори от Турция и Гърция през България с тези на Западните Балкани и конкретно с Адриатическо-йонийската магистрала. „Осъществяването на тези проекти изисква много работа, но така ще бъде осигурена връзка на страните от Западна Европа с Азия, а нашият регион може да спечели много от това“, обясни тя.

Като водещи сфери на сътрудничество, в които би могло да се надгради отличната до този момент съвместна дейност, председателите на парламентите на България и Черна гора изтъкнаха енергетиката, туризма и селското стопанство.

„Вярвам в общото европейско бъдеще на България и Черна гора. Нека заедно се опитаме да  направим Балканите сигурни, спокойни и проспериращи. Успех и благоденствие на народа на Черна гора!“, написа председателят на Народното събрание в книгата за почетни гости на парламента на Черна гора.

По-късно Цвета Караянчева положи венец на официална церемония пред националния монумент Паметник на партизаните-борци.

В състава на българската парламентарна делегация са председателят на Групата за приятелство България – Черна гора Петър Петров, заместник-председателите Тома Биков и Любомир Бонев и членовете на групата Велислава Кръстева и Слави Нецов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини