Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с делегация на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора
17/10/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с делегация на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора, водена от нейния председател Андрия Николич. Черногорските парламентаристи са на официално посещение в България по покана на председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Ние трябва да протегнем ръка към страните от Западните Балкани, защото приобщаването им към ЕС е ключово за сигурността и стабилността не само в региона, но и в Европа, подчерта на срещата Цвета Караянчева. Тя добави, че България ще продължи да подкрепя усилията, които полага Черна гора за извършване на необходимите реформи и ще отстоява принципа страните-кандидатки за членство в ЕС да бъдат оценявани според своите индивидуални постижения. Готови сме да продължим активния парламентарен диалог и да подпомогнем Черна гора във всички сфери, където има необходимост от това, заяви председателят на Народното събрание.

Председателят на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора Андрия Николич изрази благодарност, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС България е поставила акцент върху темата за разширяването на Съюза със страните от Западните Балкани. Резултатите от Българското председателство са конкретни и много значими за нас, подчерта той и добави, че ключът към запазването на европейското единство е по-силното обединение. Ние смятаме, че процесът на реформи в Европа може да бъде подпомогнат от процеса на разширяване на ЕС, отбеляза Андрия Николич.

Черна гора провежда реформи и се стреми да наложи стандартите на страните-членки на ЕС, отбеляза председателят на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора Андрия Николич. Той подчерта, че Черна гора е пример за успешно запазване на мира и мултиетническото разбирателство. Андрия Николич изрази благодарност за искрената и приятелска междудържавна подкрепа, която България оказва на Черна гора. Надяваме се да бъдете гласа на Черна гора в ЕС, добави той.

В срещата в Народното събрание участва и председателят на Групата за приятелство България – Черна гора Петър Петров.

Преди това делегацията на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора се срещна с народните представители от Комисията по политиките за българите в чужбина и от Групата за приятелство България – Черна гора.

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев подчерта, че позицията на страната ни за европейската интеграция на Черна гора е ясна и напълно открита. По време на разговора с чуждестранните гости бяха обсъдени още актуалните политически и икономически процеси на Балканите и в Европа.

Черна гора трябва да бъде оценявана по своите способности, защото направи много за постигане на критериите за членство в Европейския съюз, подчерта председателят на Групата за приятелство България – Черна гора Петър Петров. Той допълни, че решението за присъединяването на балканската страна към НАТО е било важно и ключово.

Председателят на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора Андрия Николич отчете традиционно добрите приятелски и междудържавни отношения. Западните Балкани са неразделна част от Европа и вие правилно разбирате нуждите на региона и ни подкрепяте, за което ви благодарим, каза той.

Народният представител Тома Биков посочи, че Черна гора може да бъде достоен член на ЕС. По думите му това е страна с европейско самочувствие и култура, която ще осигури стабилност не само за Балканите, но и за цяла Европа.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини