Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е дирята, която остави Българското председателство на Съвета на ЕС, надявам се тя да бъде приоритет и на румънското, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с румънски парламентаристи
18/10/2018

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е дирята, която остави първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Надявам се разширяването на ЕС с тези страни да бъде приоритет и по време на председателството на Румъния в началото на 2019 г. Това отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар и водената от него делегация. Румънските парламентаристи са на посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност на представителите на румънския парламент за участието им в срещите, организирани в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство. Цвета Караянчева подчерта, че България и Румъния са изправени пред едни и същи предизвикателства и имат да решават сходни проблеми и добави, че по много теми страните имат еднакви позиции.

Сътрудничеството между Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Камарата на депутатите на румънския парламент са пример за изключително ползотворни връзки и обмен на мнения между парламентаристите от двете страни, подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че Народното събрание е готово да разшири сътрудничеството си с румънския парламент и в други области.

Председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар отбеляза, че добрите контакти и ползотворното сътрудничество между представителите на българския и румънския парламенти може да бъде добър пример за други страни от региона. Както отбеляза моят колега – Цветан Цветанов в сферата на сигурността и отбраната ние сме призвани да работим без разлика на политическите си възгледи, защото това е национална политика, подчерта той. Вече имаме изградено сътрудничество в сферата на вътрешните работи и отбраната, което имаме желание да продължим и да задълбочим, заяви Дорел Къпрар.

Имаме желание изграденото между България и Румъния институционално взаимодействие в областта на вътрешните работи да бъде разширено и да включим в него останалите сфери от сектора за сигурност, отбеляза на срещата председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Той посочи, че е несправедливо България и Румъния да не бъдат сред страните-членки на Шенгенското пространство, защото и двете държави са изпълнили критериите за това. Надявам се по време на Румънското председателство на Съвета на ЕС тази несправедливост да бъде преодоляна, добави Цветан Цветанов.

В рамките на визитата си в България румънската делегация има срещи с председателя на Комисията по отбрана на Народното събрание ген. Константин Попов и членове на комисията, с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. Гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия, ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини