Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Засилването на парламентарния обмен е необходима и важна стъпка за развитието на отношенията между България и Китай, отбеляза заместник-председателят на парламента Емил Христов на среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенминг
19/10/2018

Засилването на парламентарния обмен е необходима и важна стъпка за развитието на отношенията между България и Китай, отбеляза заместник-председателят на парламента Емил Христов на среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенминг. Гостът е начело на делегация, която ще участва в Четвъртата среща на местните ръководители на Китайската народна република и страните от Централна и Източна Европа.

Заместник-председателят на Народното събрание подчерта, че през последните месеци двустранният диалог между България и Китай е интензивен и това способства за откриване на нови и по-широки възможности за разширяване на сътрудничеството. България беше домакин на Седмата среща на правителствените ръководители на страните-участнички в Инициативата „16+1“ през тази година, а утре в София ще се проведе Четвъртата среща на местните лидери, припомни той. Надяваме се вашето посещение и участие в срещата да допринесе за развитието на двустранните връзки между България и Китай и за намиране на форми за практическо сътрудничество на местно равнище, добави Емил Христов.

България участва активно и разглежда Инициативата „16+1“ като допълнителна възможност за разширяване на връзките с Китай в областта на търговията, инвестициите, земеделието, енергетиката, технологиите, образованието и културата, местните власти и допълващ елемент на партньорството между ЕС и Китай, подчерта заместник-председателят на Народното събрание.

България държеше през 2018 г., когато страната за първи път пое председателството на Съвета на ЕС, да бъде домакин на срещата на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“, подчерта по време на разговора с китайската делегация председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. Провеждането на тази среща в София беше от полза за нашите две страни и е израз на готовността на България да даде своя принос за развитието на отношенията между ЕС и Китай, заяви тя.

Заместник-председателят на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенминг отбеляза традиционно добрите приятелски връзки между България и Китай и подчерта, че сътрудничеството между двете страни трябва да бъде още по-активно. България играе важна роля за развитието на отношенията между ЕС и Китай, заяви Цао Дзиенминг. Той изрази надежда областите на съвместно сътрудничество между България и Китай да бъдат обогатени.

На срещата с народните представители от Групата за приятелство България – Китай, в която участваха депутати от всички парламентарни групи, беше изразено общото желание на българските парламентаристи през следващата година, когато ще бъде отбелязана 70-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни, отношенията между Китай и България да бъдат издигнати до ниво на стратегическо партньорство. България има желание да бъде домакин на Регионалния център на Инициативата „16+1“, посочиха народните представители.

По време на визитата си в България заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенминг ще има среща с президента на Република България Румен Радев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини