Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин е определен за Специален координатор на мисията на ОССЕ за президентските избори в Грузия
23/10/2018

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ Кристиан Вигенин беше определен от действащия председател на асамблеята – външния министър на Италия Енцо Миланези, да бъде Специален координатор, който ще води краткосрочната мисия на организацията за наблюдение на изборите в Грузия.

Водещи членове на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) пристигат тази седмица в Тбилиси за финална подготовка на мисията за наблюдение на президентските избори в Грузия на 28 октомври 2018 г. Кристиан Вигенин ще представи предварителните резултати от мисията на пресконференция на 29 октомври 2018 г. в Тбилиси.

"Тези избори са важни както за самите грузинци, така и за международната общност и ще бъдат пореден тест за зрелостта на грузинската демокрация”, заяви Кристиан Вигенин. „Като наблюдатели, ние ще следим критично изборния процес, оценявайки неговата съвместимост с ангажиментите, поети от всички страни от ОССЕ по отношение на провеждането на избори и ще предоставим честна и балансирана оценка, основаваща се на възможно най-широка информация”, подчерта той.

Парламентаристи от ОССЕ, наблюдатели, акредитирани от ОССЕ/БДИПЧ, от Парламентарната асамблея на НАТО, от ПАСЕ и от Европейския парламент ще обединят усилия в тази мисия. Като цяло, ОССЕ очаква повече от 350 наблюдатели да действат в изборния ден на територията на Грузия.

Наблюдатели от българска страна освен Кристиан Вигенин ще бъдат ръководителят на българската делегация в ПА на ОССЕ Десислава Атанасова, заместник-ръководителят на делегацията Борис Ячев, както и трима представители на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО - Христо Гаджев, Петър Витанов и Милен Михов.

Това е дванадесетият път, в който Парламентарната асамблея на ОССЕ сформира мисия за наблюдение на избори в Грузия, в това число президентските избори през 2013 г. и двата тура на парламентарните избори през 2016г. Асамблеята наблюдава изборите в Грузия от 1995 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини