Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев откри изложбата „Екологичните протести и зараждането на гражданското общество в България“
24/10/2018

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев откри изложбата „Екологичните протести и зараждането на гражданското общество в България“. Експозицията, която е организирана от българския парламент и Държавна агенция „Архиви“, включва 20 документални пана. На тях са представени свидетелства, фотографии и журналистически статии по повод гражданските протести срещу екологичното замърсяване на Русе в периода 1987 – 1989 г.

Отприщената енергия на тлеещото с години недоволство доведе до натиск върху местната администрация и централната държавна власт и ускори процеса на демократизация в България, подчерта заместник-председателят на парламента. По неговите думи създаденото през септември 1987 г. неформално „Движение за самозащита на Русе” дава пример за непримиримо гражданско поведение и смелост. Екологичният геноцид над Русе допринесе за формирането на активна позиция и съзнание за принадлежност в обществото и обедини елита на нацията, завърши той.

Председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев определи русенските събития като достоен пример на хора, които без колебание са се изправили срещу тоталитарната система.

Важно е да помним и да дадем на нашите наследници памет за случилото се през онези години, заяви народният представител Васил Антонов. Той припомни приноса на своя чичо – дългогодишният журналист от Българското национално радио Любен Антонов, в отразяването екологичните протести.

Сред акцентите в изложбата са събитията около създадения през 1988 г. в София Обществен комитет за екологична защита на Русе, Българо-румънската комисия по проблемите на опазване на околната среда, както и реализацията на документалния филм „Дишай“ и др.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини