Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Всеки ден забавяне на интеграцията на страните от Западните Балкани е загубена година за ЕС, заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов на среща със словенския вицепремиер Миро Церар
25/10/2018

Всеки ден забавяне на интеграцията на страните от Западните Балкани е загубена година за ЕС. България и Словения могат да бъдат защитници на общата Балканска кауза за присъединяване към Съюза на тези страни, заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов на срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на Словения Миро Церар. Словенският заместник министър-председател е на официално посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Заместник-председателят на парламента подчерта, че България и Словения са пример за приятелство, партньорство и позитивно развитие на двустранните отношения. Емил Христов изрази увереност, че откриването на посолство на Словения в София ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството и партньорството между двете страни. По думите му има неизползван потенциал в сферата на търговско-икономическите отношения и туризма, където трябва да се насърчат и подкрепят усилията на представителите на бизнеса. Безспорно откриването на директна въздушна линия между Любляна и София ще допринесе за активизиране на бизнес контактите, както и за увеличаване на туристите, подчерта Емил Христов.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Словения Миро Церар изрази задоволство от развитието на отношенията между България и Словения. Той подчерта, че откриването на посолство на Словения в София ще подпомогне контактите между гражданите и бизнеса на двете страни, защото личните контакти са особено важни за по-доброто познаване и за осъществяване на съвместни проекти. Миро Церар отбеляза, че Словения подкрепя интеграцията на страните от Западните Балкани към ЕС и е готова да подпомага този процес.

За страните от Западните Балкани е важно темата за тяхното присъединяване към ЕС да продължи да бъде общ ангажимент за нашите страни, посочи на срещата председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. Тя отбеляза, че очаква откриването на посолство на Словения в София и директната въздушна линия Любляна – София да допринесат за активизиране на икономическите отношения в редица области и да способстват за увеличаване на броя на туристите, посещаващи двете страни.

Председателят на Групата за приятелство България – Словения Имрен Мехмедова също отбеляза добрите приятелски отношения между двете страни и изрази надежда по-честите контакти между парламентаристите на България и Словения да допринесат за още по-добро бъдещо успешно сътрудничество в различни области.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини