Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Кристиан Вигенин: На изборите за президент Грузия показа зрялостта на своята демокрация
29/10/2018

На тези избори Грузия показа зрялостта на своята демокрация, заяви специалният координатор на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за президентските избори в Грузия и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание Кристиан Вигенин на пресконференция в Тбилиси. На 29 октомври 2018 г. бяха представени предварителните заключения на международните наблюдатели на изборите.

Кристиан Вигенин подчерта, че докато се приветстват постиженията, важно е да се отчетат и недостатъците на средата, в която е провеждана кампанията, финансирането и правната рамка като цяло. Надявам се народът на Грузия да вземе активно участие във втория тур на изборите и резултатите напълно да отразяват неговата воля, отбеляза той.

Според предварителните заключения на ръководената от Кристиан Вигенин наблюдателна мисия на изборите са били спазени основните права, кандидатите са провели кампаниите си свободно, а гласоподавателите са имали истински избор. По закон вторият тур на изборите трябва да се проведе не по-късно от 1 декември. На него ще се явят независимият кандидат Саломе Зурабишвили, подкрепена от управляващата партия "Грузинска мечта" и кандидатът на основната опозиционна сила Обединено национално движение Григол Вашадзе.

Кристиан Вигенин обясни, че е имало случаи на злоупотреба с административен ресурс и висши държавни представители са взимали участие в кампанията, а по време на няколко събития е имало нарушения, както и случаи на вандализъм. Според него кампанията е била доминирана от поляризирани теми, негативни и остри обвинения между управляващите и една от опозиционните партии.

Появиха се притеснения и напрежение в изборния ден, свързани със съмнения за събиране на лични данни на избиратели от страна на управляващата партия, обясни Кристиан Вигенин. Той подчерта, че големият дисбаланс в даренията и изключително високият лимит на разходите допълнително са допринесли за неравнопоставеността между кандидатите. Въпреки това изборният ден като цяло беше проведен по професионален, законов и прозрачен начин, каза Кристиан Вигенин. Гласуването беше оценено положително, въпреки някои процедурни проблеми по време на броенето и фактът че много наблюдатели на граждански организации и представители на медиите са действали в полза на политически партии, уточни той.

Кристиан Вигегин отбеляза, че заключенията са направени с помощта на наблюдателна мисия, която повече от месец е събирала данни за изборния процес, а краткосрочните наблюдатели са били близо 400 от 40 страни.

Ръководителят на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на ОССЕ Десислава Атанасова беше наблюдател на вота в Тбилиси, а нейният заместник Борис Ячев и народните представители  Христо Гаджев, Милен Михов и Петър Витанов проследиха протичането на изборите в Батуми и околните села.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини