Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с проф. Ришар Гевонтян, член на специализирания орган във Франция, който подготвя и следи за истинността на допитванията и проучванията на общественото мнение, свързани с изборите
30/10/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с проф. Ришар Гевонтян, член на специализирания орган във Франция, който подготвя и следи за истинността на допитванията и проучванията на общественото мнение, свързани с изборите. Гостът е професор по публично право в университета Екс-Марсей и е в България за обмяна на опит. В срещата в Народното събрание участваха посланикът на Френската република Ерик Льобедел, председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов и проф. Георги Близнашки.

Общо бе мнението, че законодателната система и дейност на Френската република често пъти е служила и служи за модел и вдъхновение на парламентаризма в България – както в теоретичен аспект, така и със своите практики. Бе отбелязано, че прословутата „политика на празния стол“ на Де Гол се практикува понякога както във Франция, така и в България, под различни форми. Проф. Ришар Гевонтян прояви интерес към предприетото частично присъствие в залата от 20 депутати от парламентарната група "БСП за България". По отношение на ефикасността и полезността от подобни блокиращи парламентарната дейност практики, проф. Ришар Гевонтян бе напълно съгласен с председателя на Народното събрание, че те не са особено продуктивни.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов запозна гостите с хода на реформите, възникналите трудности и постигнатото по отношение на изменения в три особено важни кодекса - административно-процесуалния, наказателно-процесуалния и гражданския процесуален.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева показа на гостите пленарната зала на българския парламент. Проф. Ришар Гевонтян бе впечатлен от системата за гласуване, която за разлика от тази във френското Национално събрание, не допуска гласуване с няколко карти. "Има какво да научим от вас в това отношение", коментира той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини