Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Установяването на Стратегически диалог между България и Азербайджан е естествено продължение на отличните ни двустранни отношения, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с азербайджанския външен министър
31/10/2018

Поставянето на началото на Стратегически диалог между България и Азербайджан е естествено продължение на отличните ни двустранни отношения, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров. Гостът е на двудневно официално посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Председателят на българския парламент изрази задоволство от активния политически диалог между България и Азербайджан. Значителен принос за това имат групите за приятелство между нашите страни, които са сформирани в двете законодателни институции, подчерта Цвета Караянчева. По думите й обаче има неизползван потенциал в областта на търговско-икономическото сътрудничество, където трябва да бъдат положени целенасочени усилия.

Министърът на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров отбеляза, че отношенията между Азербайджан и България имат дълбоки исторически корени, те са приятелски и двете страни поддържат интензивен парламентарен диалог. Една от основните ни задачи е да направим необходимото за развитие на икономическото сътрудничество между Азербайджан и България, подчерта той и добави, че Азербайджан е готов да бъдат обсъдени възможностите за участие на азербайджанска компания в газификацията на България за битови цели.

България ще изпълни ангажиментите си по изграждането на газопровода, който ще й позволи да получава по 1 млрд. куб. м. газ годишно от Азербайджан, подчерта Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че страната ни проявява интерес към предложението на азербайджанската компания СОКАР за газификацията на България за битови цели.

Председателят на Народното събрание и азербайджанският външен министър бяха единодушни, че България и Азербайджан са готови да си сътрудничат в изграждането на транспортна инфраструктура, свързваща Европа и Азия. В развитието на двустранните отношения важно място имат и сътрудничеството в областите на образованието и културата беше отбелязано още на срещата.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини