Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов се срещна с депутата от германския Бундестаг Франк Хайнрих по повод избора на български практиканти за участие в програмата “Международна парламентарна практика”
01/11/2018

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов се срещна с депутата от германския Бундестаг Франк Хайнрих. Германска делегация е на посещение в България по повод избора на практиканти за участие в програмата “Международна парламентарна практика” на Германския Бундестаг.

Много високо ценим възможностите, които предлага стажантската програма за младите българи – да се запознаят отблизо с опита на германската законодателна институция, отбеляза на срещата Емил Христов. Той добави, че придобитият опит в Германия ще бъде особено ценен за бъдещата професионална реализация на младите хора.

Общо бе мнението, че програмата е ценна с това, че изгражда контакти и мостове между младите хора и допринася много за приятелските отношения между нашите две страни.

Франк Хайнрих изрази желанието на Бундестага българските практиканти да посетят и да се запознаят отблизо с работата на парламента след завръщането си в страната.

На срещата беше обсъдено развитието и обогатяването на подобни стажантски образователни проекти. Заместник-председателят на Народното събрание изрази готовност да бъде предоставена възможност на завършилите в Германия стажанти да се запознаят и с дейността на българския парламент след завръщането си в България, както и да се потърсят възможности за тяхната реализация.

Народният представител Ерол Мехмед посочи, че България поставя образованието като национален приоритет. Той изрази надеждата си, че контактите между двата парламента ще станат още по-интензивни.

Народният представител Димитър Данчев окачестви темата образование като особено важна. Според него програмите за обмен на ниво средно и висше образование са онези мостове, които помагат за политическите и икономическите контакти между България и Германия. Димитър Данчев отбеляза, че интересът към немската култура у нас е изключително голям и все повече хора желаят да изучават немски език.

Чуждестранните гости изразиха задоволството си от факта, че двустранните дипломатически отношения бележат непрестанен напредък и образователните програми между Народното събрание и Германския Бундестаг е незименна част от изграждането на още по-ползотворно сътрудничество.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини