Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по правни въпроси единодушно прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на защита на жертвите на домашно насилие
08/11/2018

Комисията по правни въпроси единодушно прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на защита на жертвите на домашно насилие. Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, свързан с предоставяне на всеобхватна защита на жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, беше внесен на 24 октомври 2018 г. от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и група народни представители.

Проектът за изменение и допълнение в Наказателния кодекс бе подложен на гласуване едва след като депутатите се запознаха с позициите на всички присъстващи на заседанието представители на неправителствени организации.

В заключение председателят на Народното събрание Цвета Караянчева благодари на участниците в заседанието за конструктивния дебат, на Министерството на правосъдието за тяхната подкрепа, както и на народните представители от всички парламентарни групи. Надявам се обсъждането на законопроекта да продължи по този градивен начин и се радвам, че между първото и второто четене на законопроекта ще бъде създадена работна група, която да предложи най-добрите решения, добави тя.

По-рано Цвета Караянчева представи законопроекта от името на вносителите, като заяви, че е приела борбата срещу домашното насилие за своя кауза. За всяко престъпление трябва да има адекватно наказание, знанието за последващо адекватно наказание понякога е превенция, а липсващото знание за такова наказание води до епидемия, подчерта тя. Председателят на Народното събрание отбеляза, че един строг и категоричен Наказателен кодекс ще даде ясен сигнал към жертвите, към безучастните свидетели и към потенциалните извършители, че подобни престъпления никога повече няма да остават ненаказани.

Министерството на правосъдието подкрепя промените в Наказателния кодекс – те са насочени към по-ефективна превенция и борба с различните форми на насилието, подчерта на заседанието на Комисията по правни въпроси министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя уточни, че по тези текстове се работи от 2016 г., когато екип на министерството с широко участие на неправителствени организации, е направило преглед на действащия Наказателен кодекс заради необходимостта редица текстове да бъдат ревизирани.

Промените в Наказателния кодекс са първата крачка срещу домашното насилие, която беше спешна и наложителна, отбеляза по време на дискусията председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. Той изрази увереност, че Комисията по правни въпроси ще продължи доброто си сътрудничество с Министерството на правосъдието в тази насока.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини