Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова е на двудневно работно посещение в Будапеща
13/11/2018

Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова е на двудневно работно посещение в Будапеща по покана на председателя на Комисията по външни работи на Държавното събрание на Унгария Жолт Немет.

Председателят на Комисията по външна политика и народният представител Валери Жаблянов разговаряха на 13 ноември 2018 г. със заместник-председателя на парламента на Унгария Янош Латорцай, с депутатите от Комисията по външни работи и от групата за приятелство с България в унгарския парламент.

Основен акцент в разговорите беше поставен върху задълбочаването на двустранните отношения в контекста на предизвикателствата, пред които е изправена Европа. Парламентаристите споделиха необходимостта от продължаване на сътрудничеството в рамките на ЕС и НАТО, както на двустранно ниво, така и чрез разширяване на регионалния диалог между държавите от Вишеградската четворка с България, Румъния, Словения и Хърватия.

Особено внимание следва да бъде отделено в областта на демографските въпроси и социалната политика, беше отбелязано на срещите.

“Миграцията във всичките й форми е процес, който не може да бъде преустановен нито в световен мащаб, нито в рамките на ЕС. Следователно, необходимо е на парламентарно и правителствено ниво да бъдат предприети необходимите действия, за да може гражданите да се реализират в своите държави”, подчерта Джема Грозданова. Участниците в срещата обсъдиха позициите на Унгария и причините, довели до оттеглянето й от Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Българското национално малцинство е второто по големина в Унгария, приблизително 6 500 човека. Основна цел на тази общност е запазване на българската идентичност, език и култура. Доказателство за това е, че вече трета година се отбелязва Денят за приятелство между България и Унгария на 19 октомври, беше отбелязано на срещите.

Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество на местно и регионално ниво. За унгарската страна ще е от особена важност сближаването на градове като Печ и Пловдив, още повече че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година, подчертаха унгарските парламентаристи. До месец предстои подписването на двустранно споразумение за сътрудничество между България и Унгария в областта на образованието и иновациите, беше отбелязано по време на разговорите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини