Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложбата „Другото лице на воините ни“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война
14/11/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложбата „Другото лице на воините ни“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война. Автори и съставители на експозицията са журналистите Ирена Данаилова и Георги Генчев – кореспонденти на Българската телеграфна агенция във Видин и Варна. Изложбата включва 16 документални пана с много снимки и документални текстове, които описват спомените на войници, служили в легендарни полкове на Българската армия по време на Голямата война.

Мирът зависи от всеки един от нас и няма нищо по-хубаво от него, подчерта председателят на парламента. В изложбата виждаме хора, застанали с лицето и живота си, за да запазят България, отбеляза Цвета Караянчева. Тя посочи още, че войната трябва да бъде само история и никога да не се повтарят събитията, които са преживели нашите деди.

Народният представител Владимир Тошев заяви, че експозицията разказва за обикновения човек, който е изнесъл на гърба си три войни в началото на XX в. – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Изложбата представя фотоесета, които разказват за редника, поручика, авиатора или инженера-строител. Техните истории и съдби са обединени от богат снимков материал, превърнал се в копнеж към спомена. Документалните пана, сред които „Фронтовата кореспонденция“, „Торпедистът от „Дръзки“, „Ветеранът от Четвърти опълченски полк“, „Авиаторът от 29-и Ямболски полк“ и др., са оригинално и визуално свиделство за военните събития.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини