Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази благодарност на полския президент Анджей Дуда за подкрепата на Полша за присъединяването на България към Шенген
27/11/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази благодарност на полския президент Анджей Дуда за подкрепата на Полша за присъединяването на България към Шенген. Благодарни сме за подкрепата и практическата помощ на Полша за усилията ни за овладяване на миграционния натиск по външната граница на ЕС с Турция, чрез участие в съвместните операции на Фронтекс, заяви Цвета Караянчева на среща с президента на Полша. Гостът е на посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Ролята на парламентарното сътрудничество, конструктивното взаимодействие между представителите на двете държави и сходните позиции на България и Полша по редица въпроси от европейския и международния дневен ред бяха основни теми на срещата в Народното събрание.

Парламентарните контакти са важен елемент за развитието на двустранните отношения, подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че парламентаристите от групите за приятелство между двете страни са изключително активни и ангажирани да работят за задълбочаване на сътрудничеството между България и Полша. Като близки народи ние имаме и сходни проблеми, посочи Цвета Караянчева. По думите й това е предпоставка за още по-тясно и резултатно взаимодействие, което може да допринесе за по-добро разбиране на националните позиции и защита на сходни интереси на двете страни.

Парламентарното сътрудничество е много важно и може да благоприятства развитието на отношенията между нашите две страни, подчерта полският президент. Брекзит, проектът за многогодишна финансова рамка на ЕС, миграцията и въпросите, свързани с бъдещето на ЕС, са актуални теми, по които България и Полша имат сходни позиции, отбеляза той.

На срещата беше посочено, че България и Полша споделят сходни мнения за ролята на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, които са доказали своята добавена стойност и са от ключово значение за целия ЕС като важен инструмент за растеж, конкурентоспособност и създаване на работни места. Обща цел на двете страни е запазването на поне досегашното им ниво на финансиране, като покажем единство и изпратим силен сигнал за важността от запазването на традиционните политики на ЕС в политическия фокус на следващата многогодишна финансова рамка.

Анджей Дуда посочи, че България е все по-ценена като туристическа дестинация от полските граждани и през последните години има увеличение на полските туристи. България предлага много добри условия за туризъм и целта ни е да стане целогодишна туристическа дестинация, подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че сред сферите, в които двустранните отношения могат да бъдат развивани, са културата и образованието.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на председател, заместник–председатели и секретар на Централната избирателна комисия

Избор на подуправител на БНБ - Банков надзор

    Последни новини