Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
На съвместно заседание народни представители от Комисията по външна политика и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове разговаряха с посланика на Великобритания Ема Хопкинс за Брекзит
28/11/2018

На съвместно заседание народни представители от Комисията по външна политика и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове разговаряха с посланика на Великобритания  Ема Хопкинс за Брекзит. По време на срещата беше представен преговорният процес между Европейския съюз и Великобритания. В този контекст бяха засегнати и бъдещите двустранни отношения между България и Великобритания.

Председателят Комисията по външна политика Джема Грозданова подчерта, че дипломатическите връзки между България и Великобритания винаги са били добри и изрази надеждата си, че те ще продължат да се развиват и след Брекзит. Тя допълни, че след взетото решение на последното заседание на Европейския съвет, се очаква и гласуването в британския парламент на 11 декември 2018 г. Джема Грозданова отбеляза, че ако има положително решение, Европейският парламент ще ратифицира споразумението и след това на ход са всички национални парламенти на държавите-членки на ЕС. Председателят на Комисията по външна политика постави акцент върху приетата политическа декларация по време на последната среща на върха на Европейския съюз и т.нар принцип на реципрочност, който в бъдеще ще спомага за сигурността на българските граждани във Великобритания.

Народният представител Радостин Танев постави въпроса за евентуално увеличение на студентските такси за обучаващите се от ЕС във Великобритания след Брекзит.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс отговори, че Обединеното Кралство иска да запази чуждестранните студенти. Тя добави, че се очаква да бъдат утвърдени мерки, които ще насърчат достъпа на чуждестранни студенти и през следващите години. След гласуването в парламента има преходен период от две години, в които ще уточним условията на нашите нови взаимоотношения с Европейския съюз, посочи Ема Хопкинс. По думите й по този начин хората и бизнесът ще имат възможност да се подготвят окончателно за Брекзит. Ако парламентът на Обединеното Кралство отхвърли постигнатото споразумение, последствията ще бъдат неясни, каза посланикът на Великобритания у нас.

По отношение на българите и останалите граждани, които трябва да кандидатстват за статус на уседналост по споразумението в Обединеното Кралство Ема Хопкинс обясни, че е създаден дигитален процес за неговото въвеждане. Кандидатури ще се приемат след март 2019 г. до юни 2021 г. Според посланика на Великобритания това ще бъде една бърза и ефикасна процедура, като за целта ще има и комуникационна кампания с конкретни насоки на няколко европейски езика. Това показва колко важни за нас са правата, защитата и безопасността на гражданите, заяви Ема Хопкинс.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на председател, заместник–председатели и секретар на Централната избирателна комисия

Избор на подуправител на БНБ - Банков надзор

    Последни новини