Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Миграционната политика е актуална и важна за бъдещето на Европейския съюз, отбеляза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов на откринавето на кръгла маса на тема „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“
12/03/2019

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов откри в парламента кръгла маса на тема „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“.

Миграционната политика е много актуална и важна за бъдещето на Европейския съюз предвид предстоящите избори за Европейски парламент, отбеляза Цветан Цветанов. Той почерта, че всички политици, които ще имат ангажимент както по време на предизборната кампания, така и след изборите, трябва да поемат отговорности по тази тема, а не да гледат само моментното състояние, което може да донесе бърз политически дивидент.

Политиката, свързана с миграционния поток, е основна тема, която беше сред приоритетите на Българското председателство, но и в момента Австрия, Румъния, Финландия също показват много ясен ангажимент и фокусират вниманието върху нея, допълни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

България изпълнява своя ангажимент по охрана на външната граница на Европейския съюз, подчерта Цветан Цветанов и допълни, че страната ни го е доказала с националното финансиране за изграждане на възпиращо съобръжение. Оценяваме високо целевата помощ, която получихме от страна на Европейската комисия в размер на 160 милиона евро и в рамките на три години успяхме действително да надградим своя капацитет, добави още той. Убеден съм, че всичко, което се прави от страната ни, се оценява от нашите европейски партньори, подчерта председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Цветан Цветанов благодари на всички посланици на страните-членки и на Турция за усилията, които се полагат по отношение на миграционната политика и посочи, че през последните две години отчитаме почти нулев миграционен натиск към страната.

Той изрази притеснение, че с настъпването на топлите месеци може да има засилване на миграционния поток. Това означава, че ангажиментът на Турция, както и на Европейската комисия, става много по-отговорен, посочи още Цветан Цветанов. Точно затова смятам, че подобни дискусии като днешната ще бъдат много полезни и резултатни.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел отбеляза на форума, че на равнище ЕС са били положени много усилия чрез всеобхватен подход, изложен в Европейската програма за миграция, за справяне със сложните предизвикателства. Тя съобщи, че през 2018 г. са установени около 150 хил. пристигания по външните граници на ЕС, което е с 25% по-малко в сравнение с 2017 г. Това е най-ниското ниво от 2013 г. и над 90% под пиковата за миграционната криза 2015 г. Трябва да отчетем още веднъж усилията на премиера Борисов и на българското правителство, нееднократно признавани от ЕК и от европейските лидери, подчерта Мария Габриел.

Еврокомисарят отбеляза, че операциите на ЕС са спомогнали за спасяването на над 730 хил. души в морето от 2015 г. насам. Според  Мария Габриел основното, което трябва да продължи да се прави, е да бъдат атакувани първопричините за миграцията.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество отбеляза, че  ЕК е направила предложение за тройно увеличение на бюджета за миграция в следващия програмен период. Сега разполагаме с 13 млрд. евро, а предложението на ЕК за периода 2021-2027 г. е 34,9 млрд. евро, подчерта Мария Габриел. Според нея миграцията е тема, която поражда тревоги за всички нас като граждани и е много е важно да не се губи от поглед необходимостта от борба с дезинформацията.

Генералният директор на Международния център за развитие на миграционни политики, бивш вицеканцлер и министър на външните работи на Австрия д-р Михаил Шпинделегер подчерта, че мигрантската криза не е приключила, тя е в период на затишие и все още трябва да бъде свършено много. Това, на което бяхме свидетели през 2015-2016 г., доведе до разцепление между хората, някои граждани загубиха доверие в нашите власти и в способността им да се справят с проблемите ефективно, допълни той и подчерта, че трябва да бъдат предприети мерки за връщане доверието на гражданите. Според него трябва да има единна европейска система за убежище и ако една държава каже „не“, това да означава „не“ за всички държави-членки на ЕС.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че в момента миграционната обстановка в страната е спокойна и предвидима. Той подчерта, че през последните няколко години страната ни е инвестирала значителни средства за повишаване сигурността на границата.

Ръководителят на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер изрази загрижеността си, че на предстоящите европейски избори е възможно подкрепа да получат партии със съмнително отношение по въпросите за човешките права и върховенството на закона.

Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов подчерта необходимостта от солидарност в ЕС по въпроса за миграцията. Според него от ключово значение за справянето с миграционния натиск са били направените промени във вътрешното законодателство. От 2015 г. насам миграционният поток е намалял значително, предприети са важни стъпки и се движим в правилната посока, отбеляза той.

Цветан Цветанов отчете също успешното предсeдателство и приемствеността на Румъния към триото Естония – България – Австрия по проблемите и политиките, свързани с миграцията. Във връзка с европейските избори председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание призова за повече разум. Трябва да градим нашето партньорство, защото заедно сме по-силни, отколкото всяка държава-членка поотделно, посочи той.

Организатори на кръглата маса бяха Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Международният център за развитие на миграционни политики, Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

Говорители на форума бяха и  Н.Пр. Андреа Вике – посланик на Австрия в България, Н.Пр. Йон Гъля – посланик на Румъния в България и Н.Пр. Пайви Блинникка – посланик на Финландия в България, както.

В кръглата маса участваха представители на различни институции, депутати, представители на неправителствения сектор и на дипломатическия корпус в България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини