Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с парламентаристи от Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия
20/03/2019
Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с парламентаристи от Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия. Визитата е по покана на председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин. По време на срещата бяха подчертани активните двустранни дипломатически контакти, както и възможностите за още по-добро сътрудничество от взаимен интерес в областта на икономиката, търговията и туризма.

Ние изпитваме уважение към нашата история, но имаме общи цели и задачи, които трябва да разрешим в това неспокойно и трудно време, подчерта заместник-председателят на парламента Явор Нотев. Той отчете и повишената динамика в междусъседските отношения на двете държави в контекста на европейската перспектива на Западните Балкани след Българското председателство на Съвета на ЕС. Позицията на България за членството на Сърбия в Европейския съюз е ясна и ние ви подкрепяме в преговорния процес, допълни Явор Нотев. По думите му съществува голям икономически потенциал предвид близостта на гражданите, сходните езици и духовното наследство.

Парламентаристите от Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия поставиха акцент върху 140-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Според тях инфраструктурните проекти, сред които магистралата София – Ниш и железопътната линия Ниш – Димитровград, ще спомогнат още повече за сближаването и по-добрите връзки между българския и сръбския народ.

В рамките на срещата бяха обсъдени и други теми от взаимен интерес, сред които по-конкретни стъпки за увеличаване на стокообмена и изграждането на газов интерконектор.

По-късно гостите разговаряха и с народни представители от парламентарната Група за приятелство България – Сърбия. Това е среща между братя, каза заместник-председателят на групата за приятелство Павел Шопов. По време на срещата беше подчертана и необходимостта да се развива междупарламентарното партньорство без оглед на политическите обстоятелства. По отношение на българското национално малцинство в Западните покрайнини бе потвърдена готовността от сръбска страна проблемите да бъдат преодолени в интерес и на двете държави. Българските и сръбските парламентаристи се обединиха около тезата, че националното ни малцинство е мост на сътрудничеството и приятелството.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини