Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Кристиан Вигенин: Постижимо е Сърбия да се присъедини към ЕС през 2025 година
20/03/2019

Постижимо е Сърбия да се присъедини към Европейския съюз през 2025 година, но това ще зависи много от следващия състав на Европейския парламент и на Европейската комисия. Това заяви председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин по време на среща с делегация на Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия. Сред обсъдените теми по време на разговора бяха възможностите за по-задълбочено партньорство в сферата на икономиката, развитието на инфраструктурата, отношенията Сърбия-Косово, политиката към малцинствата, бяха обменени мнения и по политическата ситуация в двете страни. В срещата участваха и депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Петър Петров, Димитър Аврамов и Полина Цанкова-Христова.

Кристиан Вигенин подчерта, че въпросите от взаимен интерес между България и Сърбия са много, сред които са мирът и сигурността в региона, икономическото и културно сътрудничество и подготовката на западната ни съседка за членство в Европейския съюз. България много държи на доброто сътрудничеството със Сърбия и със сръбския парламент, а диалогът ни е активен и видим предвид двадесетте срещи на държавно, правителствено и парламентарно равнище през последните две години, отбеляза председателят на КЕВКЕФ. Кристиан Вигенин припомни, че основен приоритет на България по време на председателството й на Съвета на ЕС бе интеграцията на страните от Западните Балкани и свързаността на региона. По думите му 17-те нови български евродепутати също ще продължат да подкрепят Сърбия по пътя й към Европейския съюз.

Гостите отчетоха отличните междусъседски отношения и поставиха акцент върху 140-годишните дипломатически връзки между България и Сърбия. Според тях е налице още по-голям икономически и търговски потенциал между двете държави предвид факта, че 400 000 български туристи са посетили Сърбия през миналата година, а стокообменът възлиза на над един милиард евро.

Заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Петър Петров подчерта, че с членството на Сърбия в ЕС на Балканите ще се оформи стабилна група, която ще налага регионални решения от стратегическо значение. Като парламентаристи ние сме задължени да работим за сближаването на нашите народи, допълни той.

Официалната визита на парламентаристите от Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия се осъществи по покана на председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и е продължение на установения регулярен диалог между двете комисии.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини