Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Борислав Драганджиков и Захари Николаев спечелиха четвъртия дебат на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция
11/04/2019
Борислав Драганджиков и Захари Николаев спечелиха четвъртия дебат на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти се организира от Народното събрание в партньорство с „Асоциация Дебати България“. 
 
Първият отбор в състав Борислав Драганджиков и Захари Николаев, ученици от София, подчерта, че Европейският съюз в момента е най-големият пазар, който се разраства благодарение на Лисабонския договор. По думите им Лисабонският договор отлично замества европейската конституция, която дава сериозни предпоставки за федерализация. Вторият отбор в лицето на Нора Антова и Никол Михова, също ученици от София, отговори, че е невъзможно ЕС да се превърне в една обща държава, защото в Европа има по своему много силни националности, за които е невъзможно да бъдат третирани наравно с всички останали предвид специфичните им интереси и нужди. Те защитиха и тезата, че е важно правилата, по които работи Европейският съюз, да се наричат конституция, а не договор, защото по този начин ще се уеднакви законодателството в страните-членки и е невъзможно то да се интерпретира по различен начин в общността. 
 
Четвъртият дебат от националното състезание беше спечелен от Борислав Драганджиков и Захари Николаев. Най-добрите отбори ще получат възможността на 15 април 2019 г. да участват във финала на състезанието, който ще се проведе в пленарната зала на Народното събрание. Крайните победители ще бъде наградени от председателя на парламента Цвета Караянчева. 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини