Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цвета Караянчева награди в пленарната зала на Народното събрание победителите в Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти
15/04/2019

Председателят на парламента Цвета Караянчева награди в пленарната зала на Народното събрание победителите в Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти. Това са Борислав Драганджиков и Захари Николаев, които се представиха най-добре в дискусията на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“. Финалът на състезанието беше на 15 април 2019 г. пред пълна с техни връстници пленарна зала.

Националното състезание е част от инициативите, с които се отбелязва 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Организатори са Народното събрание в партньорство с „Асоциация Дебати България“.

Преди началото на дебата председателят на парламента Цвета Караянчева поздрави участниците в състезанието и учениците, които присъстваха на финалната дискусия. Тя символично „даде думата“ на младежите и посочи, че в техните ръце е бъдещето на България, че те ще бъдат връзката между миналото, настоящето и бъдещето. Мили деца, Вие се справихте чудесно, обърна се Цвета Караянчева към участниците в състезанието. Вие показахте, че силата на аргументите е най-важна, че уважението, дори и към инакомислещите, е неделима част от всеки дебат, че именно в дискусията могат да се представят и да бъдат чути всички „за“ и „против“ по съответната тема, отбеляза председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева благодари на участниците и им пожела успех.

Бъдещето на България в контекста на Европа и европейската интеграция беше темата, по която изложения направиха двата отбора финалисти. В първият бяха Борислав Драганджиков и Захари Николаев, а техни опоненти - Алекзандър Бъчваров и Тодор Рогошев.

Добре, че не трябва да бъда съдия на тази дискусия, коментира след представянето им председателят на Народното събрание. Това са млади хора, които са много добре запознати със зададената тема и дебатираха сърцато, те ни показаха, че имаме подготвени млади хора, с които можем да се гордеем, посочи Цвета Караянчева. Радвам се, че Народното събрание инициира това национално състезание, за да покажем, че институционалността в България я има, добави тя.

Гости на финалния дебат на Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти бяха много ученици от столични училища, дошли със своите ръководители в Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини