Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Конституцията от 1991 г. утвърди демокрацията и стана фундамент за изграждането на днешната ни държава
12/07/2019
Конституцията от 1991 г. утвърди демокрацията и стана фундамент за изграждането на днешната ни държава. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред народните представители по повод  28 години от приемането на Конституция на Република България от Седмото велико народно събрание.

Председателят на парламента отбеляза, че това е най-дълго прилагания основен закон у нас след Търновската конституция, отразил извършените у нас дълбоки обществено-политически промени. Конституцията отговори на очакванията на българските граждани да бъде премахната тоталитарната система и да бъдат гарантирани гражданските и човешките права и свободи, посочи Цвета Караянчева. По думите й Конституцията, заедно с извършените през годините поправки, даде възможност на България да реализира целите си и да стане част от европейското демократично семейство.

Председателят на парламента подчерта, че тази година отбелязахме 140 години български парламент и си припомнихме делото на бащите учредители на Третата българска държава. Те приеха Търновската конституция, чиито принципи, ценности и дух са залегнали и в съвременната Конституция, допълни Цвета Караянчева. С цялата си дейност, включително и с грешките, и недостатъците си, ние сме част от българската парламентарна традиция, посочи тя.

Депутатите получиха като подарък от Народното събрание юбилейното издание „140 години български парламент“.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини