Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Милена Дамянова: Консервативният модел на образованието рязко ни дърпа надолу
10/12/2019

Консервативният модел на образователната система вече рязко ни дърпа надолу и ни отдалечава от съвременния свят. Това заяви председателят на Комисията по образованието и науката в 44-ото Народно събрание Милена Дамянова при откриването на конференцията „Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през XXI век“, организирана от Националната агенция за оценяване и акредитация.

„Реформата в нито една държава не е била лесна. Има държави, които са приели да направят реформата и ние искаме да следваме моделите на тези държави. Нямаме и секунда време за губене, трябва да работим усилено за промяна на мисленето и на нагласите“, посочи Дамянова. Според нея не може за учителската професия да се говори само по празници или когато има проблем. „Обществото вече изисква отговор защо образователните модели се развиват с различни скорости. Защо говорим за ученици, които имат умения на XXI век, а в същото време продължаваме да дебатираме по теми като разликата в поколенията на ученици и учители, на студенти и преподаватели. Продължаваме да дебатираме защо учениците трябва сами да търсят отговори, а не да ги наизустяват и дали децата трябва да бъдат наказвани и поощрявани. Продължаваме да дебатираме, че учебникът не е единственият източник на информация и не може върху него да се крепи целия образователен процес“, обърна се председателят на просветната комисия към участниците в конференцията – министър Красимир Вълчев, председателя на НАОА проф. Петя Кабакчиева, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, началници на Регионални управления по образованието, преподаватели от висшите училища, учители.

Милена Дамянова предупреди, че трябва спешно да се приемат стимули, чрез които най-добрите ученици и студенти да станат учители, а учителите да получат подкрепа за работата си. Ключът към промяната е учителите да повярват, че имат свободата да избират правилата, по които да работят и инструментите, с които да го правят, убедена е Милена Дамянова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини