Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов се срещнаха с 20 щатски генерали, участници в курса "Капстоун"
14/02/2020

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов се срещнаха с американски генерали, адмирали и цивилни участници в курса "Капстоун". Домакин на срещата, която беше на 14 февруари 2020 г. в Народното събрание, беше Комисията по отбрана.

Българският парламент е институцията, която подпомага политиките на правителството в областта на отбраната и създава необходимите условия, за да може да бъде реализирана военната политика на държавата и модернизацията на въоръжените ни сили, отбеляза в приветствието си към гостите председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя подчерта, че случващото се в света около нас задължава да се работи отговорно за това България да бъде икономически и политически стабилна, да бъде добре организирана, да има добра отбрана и съюзници. България е предвидим и стабилен партньор в ЕС и в НАТО, в сферите на сигурността и отбраната се прави Стратегически преглед, който трябва ясно да покаже какви способности е необходимо да имаме и как да продължи модернизацията и укрепването на нашата отбрана, заяви Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание подчерта, че САЩ са изключително важен съюзник на България. Нашите двете страни имат изградени силни и трайни взаимоотношения на приятели, стратегически партньори и съюзници, които споделят общи ценности и трансатлантически ангажименти, посочи Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че в следващите години на участниците в курса "Капстоун" предстои да вземат важни управленски решения, които тя вярва, че ще задълбочават стратегическото партньорство между САЩ и България.

Ген. Константин Попов запозна групата с политиките в областта на отбраната. Той посочи, че разходите на България за отбрана през 2019 г. са повече 3,1 на сто от БВП, което нарежда страната ни на второ място в НАТО като процент от БВП, отделен за отбрана, след САЩ. За настоящата година средствата за отбрана надвишават 2 милиарда лева (1,125 милиарда долара). От тях 30 процента са за капиталови разходи, за ново оръжие и техника, подчерта председателят на парламентарната Комисия по отбрана. По думите на ген. Константин Попов това ясно показва, че отбраната е основен приоритет за България и се полагат систематични усилия за модернизиране на отбранителните способности.

Участниците в курса "Капстоун" посочиха, че е трудно извършването на Стратегически преглед в областта на отбраната и сигурността, но това е необходима стъпка, която дава възможност да се направи дългосрочно планиране и да се набележат стъпките, които трябва да бъдат направени в тези области. Те проявиха интерес за мнението на народните представители от Комисията по отбрана за постигнатото в стремежа за привличане на млади с висока техническа компетентност служители в звената за сигурност и отбрана, за политиките в сферите на икономиката и енергетиката, както и за направеното в областта на киберсигурността.

Председателят на Комисията по външна политика и член на Комисията по отбрана на Народното събрание Джема Грозданова посочи, че, за да бъде реализирана обща европейска отбранителна политика, е необходимо преди това да има обща европейска външна политика.

„Капстоун“ е курс за обучение на ръководни кадри, създаден по Закона за реорганизация на Министерството на отбраната на САЩ на Goldwater-Nichols от 1986 г. Той е с продължителност 5 седмици и включва 10-дневно пътуване до всички базирани в САЩ Компонентни командвания и други съвместни щабове и 12-дневно пътуване в чужбина. България е част от тяхната опознавателна обиколка на региона с цел запознаване със страната, както и с политиките й по отношение на развитието на националната, регионалната и международна сигурност.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини