Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори ще могат да създават лечебни заведения за самостоятелно осъществяване на медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести
04/06/2020

Лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори ще могат да създават лечебни заведения за самостоятелно осъществяване на медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести. Това предвиждат приетите на второ четене от Народното събрание промени в Закона за лечебните заведения.

С текстовете от законопроекта се регламентира, че групова практика за здравни грижи се осъществява от търговско дружество или кооперация, учредена от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, които имат минимум три години стаж в съответната професионална област, и които се регистрират по реда на чл. 40 от Закона за лечебните заведения. Медицинските специалисти ще могат да извършват здравни и медицински дейности в дома на пациента, когато състоянието му налага това, предвиждат измененията.

Народното събрание прие на лечебно заведение, което не предостави или не предостави в срок информация за лекарствен продукт, за който се проследява ефектът от терапията, на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, да се налага имуществена санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушителят е едноличен търговец, имуществената санкция ще бъде от 500 до 1000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1200 до 2500 лв., реши парламентът.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини