Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители Евгения Ангелова и Петър Петров участваха в Пленарната сесия на Парламентарната Асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа
24/06/2020
Народните представители от делегацията на Народното събрание в Парламентарната Асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ) Евгения Ангелова и Петър Петров участваха в Пленарната сесия на организацията. Тя беше организирана във видеоконферентен формат под председателството на парламента на Косово.

ПА беше поздравена от вицепрезидента на Европейския парламент г-н Райнер Виланд. Той изтъкна, че този регионален формат е важен елемент в предприсъединителния процес, защото работи и допринася за стабилността в Югоизточна Европа. Г-н Виланд подчерта, че разрешаването на откритите двустранни проблеми в региона има ключово значение за приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС. Основната тема на форума беше „Перспективи на регионалното сътрудничество в ерата след пандемията: време за по-голяма интеграция”. 

В изказването си пред участниците в сесията Евгения Ангелова подчерта, че кризата, свързана с разпространението на COVID-19, е създала допълнителни възможности за развитие на регионалната интеграция, за предприемане на общи адекватни действия в интерес на хората и защитата на човешката, социалната, икономическата и политическата цялост на региона. Тя отбеляза ключовата роля на Европейския съюз при справянето с последиците от кризата на континента, като посочи конкретните измерения на помощта от 7 милиарда евро чрез различни инструменти на ЕС, отпуснати за страните от Западните Балкани и от Източното партньорство. Средствата са насочени не само за справяне с непосредствените здравни и хуманитарни нужди в резултат на епидемията, но и за ограничаване на икономическите последици от нея, уточни Евгения Ангелова.

Народният представител Петър Петров, който през изтеклия едногодишен период бе председател на комисията по Социално развитие, наука, образование и изследвания на ПА на ПСЮИЕ, представи пред Пленарната сесия доклад и резолюция, подготвени от комисията по време на нейното домакинство от страна на Народното събрание. Докладът беше на тема „Ускоряване на реформите в областта на социалното включване. Активни парламенти”. Петър Петров изрази удовлетворение от факта, че това е единствената от трите комисии на ПА на ПСЮИЕ, завършила успешно своята дейност, въпреки затрудненията породени от пандемията.

ПА на ПСЮИЕ обединява 13 държави от региона. България е инициатор на Процеса, стартирал през 1996 г. в София.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини