Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за постигане на обща политика на ЕС към Китай обсъдиха в Народното събрание депутати, експерти и представители на неправителствени организации
24/06/2020

Депутати, експерти и представители на неправителствени организации обсъдиха възможностите за постигане на обща политика на ЕС към Китай. Комисията по външна политика в Народното събрание организира на 24 юни 2020 г. дискусия на тема „Обща политика на ЕС към Китай? Възможни сценарии и българския подход“.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, която откри форума, подчерта, че темата е от изключително значение от гледна точка на отношенията ЕС-Китай. Тя неслучайно е и сред основните външнополитически приоритети, заявени от започващото след броени дни Германско председателство на Съвета на ЕС, посочи тя. По думите на Джема Грозданова въпросът дали ЕС ще може да изгради и да постигне обща политика към Китай е ключов.

Много говорим за това, че ЕС трябва да работи единно, особено в новите условия, в които сме поставени, отбеляза Джема Грозданова и уточни, че макар в ЕС да се говори за единство, процесите на фрагментация в Съюза съществуват и то по важни теми. Такива са миграцията, бъдещата финансова рамка на Съюза и дори основният приоритет на новата Европейска комисия т.нар. Зелена сделка, допълни тя. Ако не успеем да определим общи цели в тези сфери, едва ли ще успеем да постигнем и бленуваната обща външна политика, която е свързана и с новата сфера на интеграция в съюза – отбраната, подчерта председателят на Комисията по външна политика.

На дискусията директорът на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев представи състоянието на международните отношения на глобално ниво и ролята на Китай в тях. В изказването си заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева отбеляза, че кризата с разпространението на COVID-19 потвърди опасната зависимост на Европа от Китай по отношение на доставките на стоки и съставките на лекарствени продукти, коментира тя. Това нейно мнение беше подкрепено и от програмния директор и старши анализатор в Института за икономическа политика Мариана Трифонова. По думите й съчетаването на кризата, свързана с COVID-19 и сложните отношения между САЩ и Китай, биха могли да се превърнат във възможности за разширяване на сътрудничеството на Китай с други страни.

Посланикът на България в Китай от 2003 до 2008 г. и директор на Дирекция „Азия, Австралия и Океания“ в Министерството на външните работи 2008 – 2019 г. Ангел Орбецов представи пред участниците в дискусията някои аспекти на външната политика на Китай. В изказването си той посочи, че Китай е втори търговски партньор на ЕС след САЩ.

В дискусията мнения по темата представиха главният секретар на Глобалния център за партньорство „Китай-ЦИЕ“ Мариана Тиен и генералният директор на Генерална дирекция „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи Христо Полендаков, който акцентира върху перспективите в двустранните отношения между България и Китай. Във форума участваха депутати от различни парламентарни комисии, представители на други институции, на академичната общност и неправителствени организации, ангажирани с темата.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини