Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС бяха представени на заседание на Комисията по външна политика
01/07/2020

Приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС представи посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн пред народните представители от Комисията по външна политика. На заседанието на комисията на 1 юли 2020 г. заместник-министърът на външните работи Петко Дойков запозна депутатите с българските цели в рамките на започващото председателство.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова изрази задоволство, че приоритетите ще бъдат представени пред българските парламентаристи още на първия ден от Германското председателство. Тя посочи, че Триото на председателството Германия, Португалия и Словения повтаря това от 2007-2008 г., когато България стана член на ЕС, и това е едно добро начало.

Държавите-членки на ЕС, в това число и България, имаме големи очаквания към председателството на Германия, подчерта Джема Грозданова. По време на Германското председателство ще стане ясно дали ще бъде постигнат т. нар. европейски компромис по много теми от изключително значение за Съюза, за да бъде осъществено мотото на трите председателства „По-силна, по-честна и по-устойчива Европа“, подчерта председателят на Комисията по външна политика.

Очакваме с внимание развитието по външнополитическите приоритети на Германското председателство, посочи Джема Грозданова. Тя уточни, че сред тях са напускането на Обединеното кралство и възможностите да бъде постигната сделка, отношенията със страните от Западните Балкани, Китай, Африка и т.н. Особено важна ще бъде Конференцията за бъдещето на Европа, която ще завърши с Френското председателство, подчерта Джема Грозданова и уточни, че това ще покаже дали тандемът Франция-Германия, заедно с всички държави членки, биха могли да инвестират повече в европейския интерес.

Посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн представи основните приоритети на Германското председателство на Съвета на ЕС под мотото „Заедно за възстановяването на Европа“. Сред основните въпроси ще бъде справянето с епидемията от COVID-19 и всички последици, произтичащи от нея, в това число икономическите.

Сред останалите приоритети, посочени от посланика на Германия, са бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, зелена и дигитална трансформация, миграция и политика за предоставяне на убежище, укрепване на върховенството на закона, стабилизиране на отношенията между ЕС и трети страни, разширяването и европейското бъдеще на страните от Западните Балкани.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини