Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов разговаря с посланиците на САЩ и на Германия в България Херо Мустафа и Кристоф Айхорн
07/07/2020

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов разговаря на 7 юли 2020 г. с посланиците на САЩ и на Германия в България Херо Мустафа и Кристоф Айхорн. На срещата в зала „Изток“ на Народното събрание присъстваха народните представители Тома Биков, Ася Пеева, Йордан Цонев, Иван Ченчев и Боряна Георгиева.

По време на разговора бяха обсъдени идеи за партньорско сътрудничество между трите страни в процеса на подобряване на медийната среда и надграждането на активните отношения на България с двете страни. Посланик Херо Мустафа и посланик Кристоф Айхорн изразиха готовност да споделят експертния потенциал на своите държави с България.

В глобализиращия се свят подобряването на медийната среда е гарант за демокрацията, а борбата с фалшивите новини изисква нашите общи усилия, подчерта на срещата Вежди Рашидов. Той посочи, че българското правителство инвестира по 20 милиона лева на година за разпространението на печатни издания, за да може всички граждани да имат достъп до пазара. „Български пощи“ бяха натоварени с тази задача, а държавата компенсира дефицита, който се създава в бюджета на пощите, уточни председателят на Комисията по културата и медиите. В България свободата на словото е гарантирана от Конституцията, добави Вежди Рашидов.

Народните представители се обединиха около идеята да бъде използван експертният опит на САЩ и Германия в подготовката на законодателни инициативи, които могат да гарантират прозрачността на медийната собственост. Двамата посланици благодариха за честния и открит диалог с Комисията по културата и медиите в Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини