Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Милена Дамянова: Съвременното образование изисква повече творческо мислене и креативност
17/07/2020
Съвременното образование на новите поколения изисква повече творческо мислене и решения, повече криативност и инвидидуалност. Това заяви председателят на Комисията по образованието и науката в 44-ото Народно събрание Милена Дамянова при откриването на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище”. Във форума участваха българският еврокомисар Мария Габриел, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, директори на училища, представители на бизнеса и неправителствения сектор. Организатори на дискусията са икономическият портал Economic.bg, Нова телевизия, информационният портал Dir.bg и Порталът на българските общини Kmeta.bg. „Новите виртуални реалности са възможност за индивидуално образование, което да позволява на учениците да се развиват. Учениците вече създават знание под ръководството на учителите си и същественият въпрос е ще признаем ли, че новото образование е това образование, в което ученикът може да учи по различен начин, да създава съдържание под ръководството на учителя?”, обърна се Дамянова към участниците в дискусията.

Председателят на Комисията по образованието и науката подчерта, че дигиталното обучение няма да отстрани учителя. „Дигиталното обучение не е работно място за учителя, не е край на социалната комуникация, не е нещо модерно, с което ние да се включим в световния хор за перспективно образование. Дигиталното обучение е възможност да направим моделите на образованието по-различни, така че да отговорим на новите поколения”, посочи Дамянова. Според нея успехът от дистанционното обучение по време на пандемията е „на учителите, на учениците, на родителите, на бабите и дядовците, които влязоха, присъстваха в електронната класна стая и станаха истински партньори и съмишленици - нещо, за което работим и което искахме да се случи от години”.

Председателят на образователната комисия предупреди, че сме в началото на развитието на дигиталното образование, тъй като инфрактруктурата, техниката и подготовката на учителите към момента са нерешени проблеми. Според нея същинският дебат е какво носи дигиталното обучение, кои са силните и слабите му страни. „Докато дебатирахме по промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се регламентира обучението в електронна среда, един колега зададе въпроса:” Изяде ли мишката книжката?”. Мишката вече е книжка и тя е на рафта на образованието. Да, книжката е нова, по-различна, може да се променя, може да има неочакван край, да става по-малка или по-голяма, но тя е там и нейните читатели могат да достигнат до нея, ако тя бъде препоръчана”, посочи Дамянова.

„Видяхме каква трябва да бъде посоката на реформата в средното образование. Вървим напред, иска ми се да сме по-бързи и по-ускорени, но зная, че нашата система е по-консервативна. Не бива да си правим експерименти с децата. Искам да поздравя за това, че 50% от детските градини в София чрез педагогическо взаимодействие успяха да реализират онлайн занимания за децата”, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея 20% от мрежата на иновативните училища в страна се намират в София. Трябва да се разработят модели, не само кабинети, посочи още столичният кмет.

На свой ред Милена Дамянова изрично обясни, че промяната в ЗПУО, която в момента се обсъжда в Народното събрание, и предвижда до 20 на сто от часовете да бъдат в онлайн реда, се отнася само до иновативни училища, които имат всички необходими ресурси и желанието на учителите и учениците. Тази иновация може да бъде само за една паралелка, дори не за цялото училище и ще се одобрява от комисия, посочи председателят на Комисията по образованието.

"Инвестицията в образоването не е инвестиция в бъдещето, а в нашето настояще", заяви българския еврокомисар Мария Габриел. Тя съобщи, че в момента всички заинтересовани страни могат да участват в общественото обсъждане на Плана за действие в областта на цифровото образование на ЕС, който Габриел ще представи на Европейската комисия през септември.
Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини