Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Днес почитаме една знакова историческа личност, владетелят на Родопите – Момчил юнак, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на официалното откриване на паметник на Момчил войвода – „Родопският цар“ в Златоград
22/08/2020

Днес почитаме една знакова историческа личност, eдин епически герой, владетелят на Родопите – Момчил юнак. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на официалното откриване на паметник на Момчил войвода – „Родопският цар“ в Златоград.

Почитаме го не само с думи, а и с този прекрасен монумент, чието изграждане бе плод на съвместните усилия на многобройни български родолюбци – изследователи, културни деятели, общественици, дарители, отбеляза председателят на парламента. Тя допълни че за нея – като председател на Народното събрание, е чест да бъде патрон на тази патриотична инициатива, чиито двигатели са проф. Николай Овчаров,  проф. Пламен Павлов и, разбира се, местната общност на Златоград. Днес по думите й повече от всякога, имаме нужда от неоспорими исторически примери, от личности, които са отбранявали българската земя и устоите на държавността.

Тази година се навършват 675 г от гибелта на Момчил и това е основателен повод да  си припомним неговата пословична неустрашимост, свободолюбив дух и забележителния факт, че той е сред първите европейци, опълчили се срещу ранното османско нашествие на Балканите, подчерта в приветствието си Цвета Караянчева. Тя добави, че той е обаятелна личност, наричан още Родопският цар и закрилник на хората от планината.

Днес името му е светиня в Родопите, а делата му са легенда и тази легенда подхранва националното ни самочувствие и ни кара да се гордеем със славното си минало и произход, заяви още председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че този паметник е поредният щрих към профила на Златоград като гнездо на българщината. Тя благодари на всички, които са подкрепили инициативата и са съучаствали в списването на този нагледен урок по родолюбие, на тази спечелена битка на паметта срещу забравата.

Събитието, което е част от културния календар на Община Златоград за 2020 г., е кулминацията на поредица от инициативи, посветени на  „Годината на Момчил юнак“.

Негово високопреподобие Висарион отслужи водосвет на паметника. Поднесени бяха венци и цветя.

На събитието присъстваха кметът на Община Златоград Мирослав Янчев, проф. Овчаров и проф. Павлов, които представиха предисторията на инициативата, председателят на Инициативния комитет Александър Митушев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини