Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители от Групата за приятелство България – Албания разговаряха с министъра на външните работи на Албания Гент Цакай
16/10/2020

Народните представители от Групата за приятелство България – Албания разговаряха с министъра на външните работи на Албания Гент Цакай. Сред обсъдените теми по време на срещата бяха възможностите за по-задълбочено сътрудничество в областта на туризма, образованието и инфраструктурата. В хода на разговора бяха подчертани още отличните отношения на политическо ниво, както и приятелството между двата народа.

България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Албания и го е показвала с всички свои действия, отбеляза председателят на Групата за приятелство между двете страни в Народното събрание Красимир Богданов. Той приветства и проявеното цивилизовано отношение към българското етническо малцинство от властите в Албания.

Министърът на външните работи на Албания Гент Цакай изрази признателност и благодарност за предоставените медикаменти и изпратените на място медицински екипи след разрушителното земетресение в района на град Дуръс в края на миналата година, както и за помощта по време на пандемията от COVID-19. Той посочи още, че е налице голям потенциал за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави и постави акцент върху подписаните споразумения в сферата на околната среда и туризма. Гент Цакай даде пример с изграждането на Паневропейски коридор 8, възстановяването на самолетната линия София – Тирана и неизползваните възможности за партньорство между пристанищата на Варна и Дуръс с цел подобряване на стокообмена. Министърът на външните работи на Албания отчете ролята на страната ни в интеграцията на Западните Балкани към Европейския съюз и НАТО.

Народният представител Тома Биков заяви, че един от големите успехи на настоящото управление у нас е официалното признаване на българското малцинство в Албания. По думите му България ще продължава да подкрепя европейския път на Албания и заради дългогодишното положително отношение на целия политически спектър по темата. Тома Биков изрази надеждата си той да бъде извървян по-бързо, за да може България да бъде обградена само от съюзници.

По време на разговора народният представител Румен Гечев подчерта неизползвания ресурс от инструменти за по-сериозно сътрудничество в областта на висшето образование и икономиката. Той подчерта необходимостта у нас да се привлекат повече албански студенти, както и такива от български произход.

България и Албания се радват на традиционно добри отношения, които се основават не само на думи, а на дела и исторически план, и в настоящето, заяви народният представител Юлиан Ангелов.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини