Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители от Комисията по външна политика се запознаха с приоритетите на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз 1 януари – 30 юни 2021 г.
13/01/2021
Народните представители от Комисията по външна политика се запознаха с приоритетите на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз 1 януари – 30 юни 2021 г. Те бяха представени от посланика на Португалия у нас Ана Мария Рибейро да Силва и са подчинени на мотото „Време за действие: за справедливо, екологично и цифрово възстановяване“.

Председателят на парламентарната Комисия по външна политика Пламен Манушев определи поставените от Португалия цели като амбициозни, изключително важни и значими както за настоящето, така и за бъдещето на ЕС. Неслучайно първият приоритет е възстановяване, защото Европа може да съществува нормално, когато хората са здрави, живеят и работят пълноценно, подчерта той. Председателят на Комисията по външна политика изрази надеждата си набелязаните приоритети да се осъществят в цялост, за да може Европа да бъде глобална сила, от която да зависи развитието на света.
Посланикът на Португалия в България Ана Мария Рибейро да Силва постави акцент върху логото на председателството, изобразяващо едновременно слънце и рул – символ на всяка една от държавите-членки на Европейския съюз, както и волята за ново начало и просперитет. По думите й Португалското председателство на Съвета на ЕС ще се съсредоточи върху укрепване на социалния стълб и здравеопазването с оглед на кризата с COVID-19, но то се основава и на общи ценности като солидарност, сближаване и конвергенция. Сред приоритетите на Португалия са още укрепване на стратегическата автономност на Европа, прилагане на Многогодишната финансова рамка, отношенията с Великобритания, Съединените американски щати и др. Посланик Ана Мария Рибейро да Силва посочи още, че Португалия ще работи за една устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална  Европа.

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Найденов представи целите на българското правителство по време на Португалското председателство на Съвета на ЕС. Той отбеляза готовността на България за конструктивна подкрепа и партньорство. Иван Найденов посочи още, че макар и далеч една от друга, двете страни са с общи проблеми и сходни позиции по редица въпроси. България разчита работата по координиране на процеса по ваксинация да продължи, както и за това Европа да бъде по-устойчива, конкурентна и автономна. Изправени сме пред големи предизвикателства и неслучайно възстановяването на Европа от кризата е в центъра на програмата на Португалското председателство, добави Иван Найденов. По думите му тази амбиция се споделя напълно от България и може да се осъществи чрез иновации, дигитален и климатичен преход. 

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин отбеляза, че това са темите, които наистина вълнуват европейските граждани. Според него COVID-19 изведе на преден план социалните теми и проблеми, равенството между половете, дигитализацията, дистанционната работа и обучение. 

Народният представител Христо Гаджев посочи като изключително важно националните планове за възстановяване по Многодишната финансова рамка да бъдат приети в най-кратки срокове с цел преодоляване на здравната криза, възстановяване на работните места в ЕС. Чрез тези мерки Европа ще се приближи към гражданите, защото ние сме не само икономически съюз, но и съюз на ценности, равнопоставеност и върховенство на закона, каза той.

Европа не може да остане само един локален проект и съюз, създаден в името на това държавите в него да живеят по-добре, заяви народният представител Валери Жаблянов. Той изрази убеждението си, че Португалското председателство ще съумее да повлияе за осъществяването на една по-единна политика в сферата на здравеопазването и инфекциозните заболявания. 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини