Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на ИСС : Ако сега говорим за дигитална трансформация, скоро ще говорим за дигитално сближаване
14/01/2021
Дигитализацията на българската икономика и на българските компании, както и дигиталните умения не само на работещите хора, но и на всички групи в обществото, ще бъдат  основни теми в бъдещата работа на Икономически и социален съвет (ИСС), каза новоизбраният от Народното събрание председател на ИСС  Зорница Русинова. Тя  участва в уебинар на Световната банка, посветен на наскоро публикувания доклад на СБ „Европа 4.0: Да се обърнем към дигиталната дилема“. Ако в момента говорим за дигитална трансформация, скоро ще трябва да говорим за дигитално сближаване, изрази позиция председателят на ИСС.

Дискусията, която клонът на Световна банка в България организира, е стъпка  към решенията, които предстои да направи България в посока ускоряване процеса на дигитализация, каза още г-жа Русинова. Тя подчерта, че в  условията на глобалния процес на дигитализация, който беше още по-силно ускорен от пандемията Ковид 19, България все още не се позиционира добре. Според доклада на Световната банка сравнението между различни държави за скоростта на дигитализация на икономиката не са в полза на нашата страна. Но България има своите отлични специалисти в областта на високите технологии и те ще помогнат в процесите, с които трябва да догоним другите, изрази надежда председателят на ИСС. Промените, които настъпват не засягат само икономиката, те засягат цялото общество в много аспекти, коментира още Зорница Русинова.  Според нея едно от основните предизвикателства пред България е да създаде сред обществото базисни умения за справяне с новите технологии, както и да  отдели особено внимание на правата на потребителите и тяхната защита от евентуални рискове. Имаме и задължението да информираме потребителите за възможностите им дигиталната среда и как правилно да се възползват от тях, добави още тя.

Председателят на ИСС почерта, че  дискусията на Световната банка  за ускоряване на дигитализацията в България  ще продължи и в Икономическия и социален съвет  чрез обсъждане между работодатели, синдикати, третия сектор и  представители на академичната общност в търсенето на нови пътища да се постигнат набелязаните цели и България да бъде с водещи показатели в дигитализацията на икономиката и в новите умения на хората. 

В уебинара участва също и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев, представители на Световната банка, на Агенцията за малки и средни предприятия, икономисти и други експерти. Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на СБ за за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия  представи доклада за Индустрия 4.0 и подчерта основните акценти в него.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини