Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на тържественото честване на 143-ата годишнина от избора на първия Градски съвет на Карлово
16/01/2021
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържественото честване на 143-ата годишнина от избора на първия Градски съвет на Карлово по покана на председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров. На тържественото честване присъстваха председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев и народните представители Красимир Ципов и Данка Люртова. В честването участваха кметът на града д-р Емил Кабаиванов и граждани на Карлово.

Днес честваме важна за цялата ни страна годишнина – годишнината от учредяването на Първия градски съвет в Карлово, отбеляза Цвета Караянчева на тържествената  сесия на Общинския съвет. На този ден преди 143 години тук, в една от люлките на българското Възраждане, започва изграждането на местното самоуправление, на местната власт, която винаги е била и ще бъде най-близо до стремежите и болките на гражданите, заяви тя.

Председателят на парламента подчерта, че още с първите си стъпки новият съвет на Карлово доказва, че се води от идеите на Възраждането и национално-освободителното движение. Взимат се мерки за възстановяване на стопанския живот, раздават се с купони жито на най-бедните, разширява се и се укрепва обществената собственост, предприемат се мерки за поддържане чистотата на града, взимат се решения да се открие и поддържа болница, да се организира полиция, посочи Цвета Караянчева. Още в първите дни на свободата членовете на съвета посвещават силите си на това да окажат подкрепа на вдовиците и сираците, оцелели по време на кланетата през лятото на 1877 г. в Карлово, допълни тя. Да бъдеш наследник на тези светли имена и възрожденски личности е гордост, но и огромна отговорност за днешните управници на Карлово, отбеляза председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева изрази надежда успешното взаимодействие между 44-ото Народно събрание и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) да продължи и в следващия парламент. Това е важна крачка към гарантиране на благополучието и просперитета на страната, подчерта тя и добави, че сключеното Споразумение за сътрудничество между Народното събрание и НСОРБ е помогнало дневният ред на общините по-активно да присъства в законодателния процес.

Председателят на парламента посочи, че вече почти година местните власти са изправени пред необходимостта бързо и адекватно да реагират в отговор на пандемията. Всички решения, ограничения и изисквания, които бяха въвеждани на национално ниво, на практика бяха реализирани от местните власти, подчерта тя и допълни, че това изпитание за пореден път е доказало, че съвместната работа на централните, регионалните и местните институции е условие, без което обществото не може да функционира нормално.

По-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествения водосвет пред църквата „Св. Николай“. Тя поднесе цветя на паметника на Васил Левски и се включи в шествието до паметника на председателя на Първия градски съвет на Карлово Васил Караиванов.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини