Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Драгомир Стойнев: Живеем в изключително динамични времена и политиците трябва да дадем вяра и надежда на европейските граждани
10/02/2021
Живеем в изключително динамични времена и политиците трябва да дадем вяра и надежда на гражданите на ЕС. Това заяви председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев по време на представянето на приоритетите на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз. Те бяха изложени от посланика на Португалия в България Н.Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва и са подчинени на мотото „Време за действие: за справедливо, екологично и цифрово възстановяване“. 

Н.Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва постави акцент върху логото на председателството, изобразяващо едновременно слънце и рул – символ на всяка една от държавите-членки на Европейския съюз, както и волята за ново начало и просперитет. По думите ѝ в момент на безпрецедентни предизвикателства, както и социално-икономически последствия заради кризата от COVID-19, се изискват решителни действия от страна на Европейския съюз като например повишаване доверието на гражданите на Общността, солидарност, кохезия и др. Португалското председателство на Съвета на ЕС си поставя цели, свързани с икономическия растеж, създаването на нови работни места, както и стимулиране на индустрията. Ще се работи усилено за това Европа да бъде лидер по отношение на климатичните промени и ефективното управление на енергийните ресурси. Не на последно място стои адаптирането на работната сила към дигиталната трансформация, както и укрепване на доверието на гражданите в европейските ценности и в една приобщаваща социална система, при която никой не е оставен на заден план, добави Н.Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва и посочи още, че стратегическата автономност на Европа, прилагането на Многогодишната финансова рамка, отношенията с Великобритания, Съединените американски щати, Африка, Латинска Америка и Индия на високо дипломатическо ниво са част от целите на Португалското председателство.

Заместник-председателят на КЕВКЕФ Ивелина Василева изрази задоволството си от факта, че морските политики намират място в Португалското председателство. Тя допълни, че при обсъждането на „Зелената сделка“ е необходимо да бъдат отчетени позициите на всички държави-членки за това преходът да бъде извършен по справедлив начин.

Председателят на КЕВКЕФ Драгомир Стойнев подчерта, че България подкрепя ангажиментите и усилията на Португалското председателство по отношение на икономическото и социалното възстановяване на Европа след пандемията от COVID-19. Според него сега е дошъл моментът за действие и предприемане на конкретни стъпки за излизане от кризата през последните месеци. 

Драгомир Стойнев, в отговор на коментар от страна на посланика, изрази надеждата си за включването на Народното събрание в процеса по приемането и изготвянето на Националния план за възстановяване след пандемията от коронавирус, а именно разглеждането и гласуването му от парламента. 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини