Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Повече от 100 студенти по „Право“ от Софийския университет се включиха в онлайн посещение на Народното събрание
24/02/2021

Повече от 100 студенти по „Право“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се включиха в онлайн посещението на Народното събрание. Освен да научат интересни факти от историята и дейността на българския парламент, те имаха възможност да разговарят с председателя на Комисията по правни въпроси на 44-ото Народно събрание Анна Александрова.

Анна Александрова представи детайлна информация за законодателния процес в Народното събрание. Тя подробно обясни пътя, който изминават проектите на закони - от постъпването им до окончателното им приемане. Комисията по правни въпроси е една от най-натоварените в Народното събрание, тя има най-много заседания и разглежда най-тежките законопроекти, подчерта Анна Александрова. Тя посочи, че при приемането на законопроекти народните представители разчитат на експерти в съответната област и изискват становища от всички заинтересовани страни. Стремежът ни е да създаваме правни норми, които да бъдат в полза на всички граждани, добави председателят на Комисията по правни въпроси.

По време на онлайн посещението студентите бяха информирани, че във връзка с предприетите в страната противоепидемични мерки от март 2020 г. Народното събрание е преустановило образователните посещения в българския парламент. В началото на 2021 г. беше подготвена и въведена формата на онлайн посещения чрез платформа за видеоконферентни връзки и вече са осъществени няколко такива посещения.

Студентите имаха възможност да разгледат подробно сградите на българския парламент. Те „надзърнаха“ в няколко зали, в това число пленарните зали, фоайетата, мястото за изложби, заседателните зали на парламентарните комисии. Специално внимание беше отделено на историческата сграда на Народното събрание, в която в продължение на 136 години са провеждани заседанията на законодателната институция.

Какви са мотивите за преместването на заседанията на Народното събрание в нова пленарна зала, защо основният цвят в новата зала е син, както и за какво ще бъде използвана историческата сграда на българския парламент бяха сред въпросите, които студентите зададоха по време на посещението.

Повече информация за онлайн посещенията на Народното събрание може да бъде намерена на сайта на законодателната институция на адрес: https://www.parliament.bg/bg/onlinevisit.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини